Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται νέες μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι έχει βάλει στο «μάτι» η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας, καθώς αυτό είναι και απαίτηση της τρόικα. Το πρόσχημα για αυτή την εξέλιξη είναι η αδυναμία των Ταμείων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των συνταξιούχων, ειδικά από τη στιγμή που λόγω της αλματώδους αύξησης της ανεργίας, οι εισφορές στα Ταμεία συνεχώς μειώνονται.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μετά και από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, να αποδείξουν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, στέλνοντας έτσι «κακά μαντάτα» σε όσους βρίσκονται εν αναμονή για να λάβουν το εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για το 2014 προβλέπει έσοδα από εισφορές συν περιουσία μείον κόστος αποχωρήσεων και σε κάθε περίπτωση εάν το κόστος των αποχωρήσεων είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα, θα γίνεται αυτόματη μείωση ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας.

Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού, όπως είναι εύλογο, υα αποβεί σε βάρος των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τους ανάλογους υπολογισμούς, η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 50%, στα ήδη μειωμένα εφάπαξ με τελικό στόχο το ποσό που θα «βγαίνει» να υπολογίζεται περίπου στις 17.000 – 20.000 ευρώ.

Το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι απλό και βασίζεται πάνω στα έσοδα, τα οποία θα προκύπτουν κάθε χρονιά και με δεδομένο ότι η ύφεση εξακολουθεί να καλπάζει, θα ισχύει για κάθε έτος το «Κάθε πέρσι και καλύτερα», σε ότι αφορά τον υπολογισμό του εφάπαξ. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι ότι αν για παράδειγμα τα έσοδα των Ταμείων κυμαίνονται για το 2014 στα 400 εκατομμύρια και την επόμενη χρονιά, όπως αναμένεται είναι μικρότερα, τότε οι ασφαλισμένοι που έχουν ίδια χρόνια ασφάλισης και εισφορών, ενδέχεται να έχουν «λαμβάνειν» διαφορετικό ύψος ποσού του εφάπαξ.

Αυτό βέβαια δεν είναι δίκαιο, αλλά το υπουργείο Εργασίας, θα προβάλλει πάντοτε το ταμειακό θέμα στις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι δούλευαν μια ζωή και περίμεναν ότι το Κράτος θα ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του. 

ΠΗΓΗ:periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου