Τέσσερις ανατροπές – σοκ στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων εισηγείται η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας να καταργηθούν εκείνες οι διατάξεις του νόμου 1387/83 που απαγορεύουν να γίνονται απολύσεις από ένα όριο και πάνω στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους!
Στον ίδιο νόμο ως προς τα όρια των απολύσεων που χαρακτηρίζονται «ομαδικές» εντάσσονται, όμως και οι ΔΕΚΟ όπως και οι τράπεζες και τυχών αλλαγή στις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως ζητούν οι δανειστές, θα ισχύσει αυτομάτως για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που τελούν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.
Οι αλλαγές
Οι τέσσερις ανατροπές μνημονεύονται σε ανεπίσημο κείμενο του ΔΝΤ που εξασφάλισε και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος και στον οποίο προτείνονται τα εξής:
1. Διαβούλευση της επιχείρησης για τις ομαδικές απολύσεις που σχεδιάζει να κάνει με το προσωπικό της εντός 20 ημερών, με δικαίωμα παράτασης για άλλο ένα 20ήμερο και ενημέρωση από την επιχείρηση για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είτε στην περιφέρεια που δραστηριοποιείται είτε στο υπουργείο Εργασίας. Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την υπογραφή και των δύο πλευρών (εργαζομένων και εργοδότη) στο αποτέλεσμα της διαβούλευσης προτείνεται να καταργηθεί.
2. Παράταση για άλλες 20 ημέρες κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την εμπλοκή των περιφερειακών οργάνων σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ώστε να εξεταστούν οι οικονομικοί λόγοι που επικαλείται η επιχείρηση για τη μείωση του προσωπικού, προτείνεται να καταργηθεί.
3. Κατάργηση της γνωμοδότησης που καλείται να εκδώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), αν δεν βρεθεί λύση στα περιφερειακά όργανα.
4. Άμεση εφαρμογή των απολύσεων από την επιχείρηση, με απλή ενημέρωση της απόφασής της και χωρίς έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα αποκάλυψε πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος. Σήμερα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι τελικές αποφάσεις θα καθορίσουν το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.
Στο νέο καθεστώς θα προβλεφθεί και η χορήγηση μιας ελάχιστης αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που μένουν άνεργοι όταν κλείνουν ή πτωχεύουν οι επιχειρήσεις, παραιτούμενοι όμως από κάθε άλλη δικαστική διεκδίκηση, ενώ παράλληλα επιδιώκεται να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για τη στήριξη όσων μένουν χωρίς δουλειά και προέρχονται από ομαδικές απολύσεις.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΗΓΗ:enikos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου