Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Platts: Μπορεί η Ελλάδα να γίνει η νέα πετρελαϊκή ζώνη της Ευρώπης;


Η χώρα βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τη δική της βιομηχανία πετρελαίου και να γίνει ενεργειακό hub για την ευρύτερη περιοχή.
Εκτεταμένο αφιέρωμα στην αγορά της Ελλάδας έκανε το τελευταίο τεύχος της έκδοσης European Gas Daily, του μεγαλύτερου και εγκυρότερου εκδοτικού οργανισμού της ενέργειας Platts.
Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι «παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως είναι νωρίς για να φανεί εάν η Ελλάδα μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας ή ακόμη εάν θα μπορέσει να καλύψει τις δικές της εγχώριες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες, τα υποσχόμενα δεδομένα, συνδυαζόμενα με τη νέα τεχνολογία και την αυξημένη επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια, σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μιας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Ταυτόχρονα, τονίζει το άρθρο, η στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδα σε συνδυασμό με την ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο, που αναζητούν τρόπους για να εξάγουν το δικό τους αέριο , πριν το τέλος της δεκαετίας, η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας και τα πλάνα για τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου στο βόρειο Αιγαίο, σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος (hub) για τη νοτιανατολική Ευρώπη.
Στο αφιέρωμα γίνεται μια εκτεταμένη ιστορική ανασκόπηση των ερευνών αλλά και των νέων παραχωρήσεων μέσω του διαγωνισμού open door, οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν άμεσα.
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα στην εθνική πολιτική την έρευνα για υδρογονάνθρακες,  τονίζει στο διεθνές πρακτορείο και την έκθεση που διαβάζεται από χιλιάδες στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας. Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο και έναν τόνο ρεαλισμού, σημειώνοντας ότι η μέρα όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει αυτάρκης ενεργειακά είναι ακόμη μακριά. Για να παράξουμε 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ώστε να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες και να κάνουμε εξαγωγές, απαιτείται να βρούμε ένα τεράστιο κοίτασμα με 500 εκατομμύρια βαρέλια ή αλλιώς 15 ισοδύναμους Πρίνους, που θα ανακαλυφθούν και θα αναπτυχθούν ταυτόχρονα, τόνισε ο κ. Ρήγας.
Από την πλευρά του ο Frank Servadei στέλεχος της Σκωτσέζικης Petroceltic, συνεταίρου των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού, εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δε θα γίνει η νέα Νορβηγία, ωστόσο ένας χρήσιμος παραλληλισμός μπορεί να γίνει με το Ισραήλ, όπου η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποδείχθηκε εξέλιξη κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Servadei. Ο ίδιος χαρακτήρισε καθοριστική για την εμπλοκή της εταιρείας του στην Ελλάδα, τη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, και τόνισε ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την παραχώρηση του Πατραϊκού.
Αλλά και το μέλος του ΔΣ της Grekoil Kapo Simonian δηλώνει στο Platts ότι η νέα νομοθεσία βοήθησε σημαντικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων επωφελείται από το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες τεχνολογίες και μέθοδοι για τη συλλογή δεδομένων. Επίσης η ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο έχει αυξηθεί κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών, ενώ η Ευρώπη επιθυμεί να εντοπίσει περισσότερες πηγές εντός της επικράτειάς της. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα, τονίζει. Προσθέτει ότι θα απαιτηθούν και άλλα σεισμικά για το Κατάκολο και δηλώνει ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται 100% για περισσότερες παραχωρήσεις. Τη συμμετοχή τους σε πιθανούς νέους διαγωνισμούς παραχωρήσεων, προαναγγέλλουν επίσης τόσο η Energean όσο και η Petroceltic.
Το δημοσίευμα του Platts επεκτείνεται και πέραν των διαγωνισμών open door και αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να χωρίσει νέα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος, στην περιοχή όπου ερευνήθηκε τον περασμένο χειμώνα από την PGS. Το Platts αναφέρει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ελπίδα ότι αυτή η περιοχή θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ανακάλυψη ανάλογη με εκείνες στο Ισραήλ και την Κύπρο.
Και όπως τονίζει ο κ. Ρήγας, μια σειρά από εξελίξεις έχουν θέσει την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να εξελιχθεί σε ζωτικό ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί τόσο τα Βαλκάνια όσο και τη Δυτική Ευρώπη: καταρχάς η επιλογή του TAP αναβαθμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με υφιστάμενες υποδομές αλλά και νέα πρόσθετα project που σχεδιάζονται, όπως η αποθήκη φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κόμβο στην Ελλάδα. Αυτό θα δώσει το σήμα για ένα νέο ξεκίνημα με επενδυτικές ευκαιρίες για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και αερίου σε μια περιοχή που ήταν απούσα μέχρι σήμερα από το χάρτη της ενέργειας, κατέληξε ο κ. Ρήγας.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου