Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αποσυνδέεται από τη ΔΕΠΑ και επισπεύδεται η πώληση των ΕΛΠΕ


Διαχωρίζεται από τη ΔΕΠΑ η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και αποφασίζεται να προχωρήσει αυτόνομα, έστω και χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της συμμετοχής τους με 35% στην πρώτη.
Στη λύση αυτή καταλήγουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεμπλοκάρει η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων που από την αρχή, και για ευνόητους λόγους, συνδέθηκε με αυτήν της ΔΕΠΑ, και που πλέον, και οι δύο έχουν μετατεθεί για το 2014.
Έτσι, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ που θα δημοσιευθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, θα υπάρχει ειδική αναφορά στο μερίδιο που κατέχουν στη ΔΕΠΑ με την επισήμανση ότι "ο πλειοδότης θα πρέπει να το λάβει υπόψη του, καθώς θα προσδώσει επιπλέον αξία στον όμιλο όταν -και όποτε- πουληθεί η ΔΕΠΑ".
Με άλλα λόγια, η συμμετοχή των ΕΛΠΕ θα μείνει για την ώρα "στην άκρη" ως ένα περιουσιακό στοιχείο η αποτίμηση του οποίου θα μπορέσει να γίνει στο μέλλον, μόνο μετά την πώληση της ΔΕΠΑ, αλλά που σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι "μνηστήρες" δεν θα πρέπει να αγνοήσουν αφού θα ανεβάσει την αξία του ελληνικού ομίλου.
Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ακολουθούσε αυτήν της ΔΕΠΑ. Στόχος ήταν τα τελευταία να μπορέσουν να πουληθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη τίμημα, αφού έχοντας μεταβιβάσει το μερίδιό τους στην ΔΕΠΑ, αυτόματα η αξία τους θα ανέβαινε.

Το ναυάγιο όμως του πρώτου διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, και η εδώ και μήνες αδυναμία από το ΥΠΕΚΑ να βρει μια φόρμουλα που να ρυθμίζει τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς την εταιρεία, έχουν παγώσει κάθε κινητικότητα σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού.

Παρά τις κατηγορηματικές κυβερνητικές εξαγγελίες μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού τον Ιούνιο, ότι αυτός θα επαναπροκηρυχθεί "οπωσδήποτε ως το τέλος του έτους, και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές", είναι σαφές σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, για την ώρα τουλάχιστον.
ΔΕΠΑ: Από 2014 και βλέπουμε...
Φυσικά η ελληνική πλευρά δεν αποφασίζει μόνη της, και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση του προγράμματος. Φαίνεται ωστόσο ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στη περίπτωση της ΔΕΠΑ

Όπως έχει γράψει το «Energypress», τα πράγματα είναι τόσο θολά ώστε ουδείς μιλά για χρονοδιαγράμματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί «κάπου μέσα στο 2014».

Το μεγάλο αγκάθι ήταν και παραμένει η διευθέτηση των χρεών, τόσο των συσσωρευμένων, όσο και των καινούργιων, που έχουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί προς αυτήν, τα οποία θα αυξάνονται όσο η ταμειακή ρευστότητα πνίγει την αγορά ηλεκτρισμού. Το Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, είχαν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ, πρόβλημα που προφανώς μετακυλίεται σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα. Και όπως έχει ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ και την τρόικα, μέχρι σήμερα παρόμοια φόρμουλα για την εξίσωση «αγορά ηλεκτρισμού - χρέη ιδιωτών - ΔΕΠΑ» δεν έχει βρεθεί. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου