Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εγκρίθηκε σημαντική έκθεση για το θέμα της ΑΟΖ


Μία εξαιρετικής σημασίας έκθεση εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία ενισχύει το «οπλοστάσιο» της ελληνικής πλευράς στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μέσα από την πτυχή της αλιείας.

Πρόκειται για την έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Ν. Σαλαβράκου επί των περιορισμών στην αλιεία και επί θεμάτων δικαιοδοσίας στα ύδατα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Η έκθεση περιέχει ενδιαφέρουσες αναφορές που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που περιελήφθησαν στο παρελθόν σε άλλες εκθέσεις με πρωτοβουλία και άλλων ευρωβουλευτών, ώστε να κατοχυρωθούν μακροπρόθεσμα ελληνικές θέσεις σε θέματα θαλάσσιων ζωνών.

Στην έκθεση του κ. Σαλαβράκου σημειώνεται ότι «η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που αφορά σε θαλάσσιες περιοχές και ο καθορισμός των θαλασσίων ορίων, με σεβασμό στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των κρατών - μελών και τρίτων κρατών υπό το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα δε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο καλής διακυβέρνησης των ωκεανών».

Παράλληλα, σε άλλο σημείο του κειμένου, απευθύνεται έκκληση στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη «να εργαστούν μαζί για να διασφαλίσουν την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την ασφάλεια και την προστασία των χωρικών υδάτων, των ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων υποδομών και πόρων». 

Η Ε.Ε. θα πρέπει μάλιστα, βάσει της έκθεσης, «να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ και να επιδιώξει να αποτρέψει διεθνείς διαφωνίες». 
ΠΗΓΗ:.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου