Αποζημιώσεις και μάλιστα προκαταβολικά, δηλαδή πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού το 2015, πρόκειται να δώσει η κοινοπραξία του Trans Adriatic Pipeline (TAP) σε όσους κατέχουν ή εκμεταλλεύονται αγροτεμάχια στη Βόρεια Ελλάδα απ’ όπου και θα διέλθει το έργο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας κτηματολογίου του TAP πρόκειται 18.000 ιδιοκτησίες, στην πλειοψηφία τους (80%) γεωργικές εκτάσεις ενώ το το κόστος των απαλλοτριώσεων μπορεί να φθάσει το 1,2 δισ ευρώ.
Αθροιστικά, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας κτηματολογίου του TAP, ο συνολικός αριθμός δικαιούχων αποζημίωσης σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, φτάνει τους 55.000. Τα δε, αγροτεμάχια στην Αλβανία απ’ όπου θα περάσει ο TAP υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο απ’ ότι στην Ελλάδα, κοντά στα 11.000, και στην Ιταλία σε μόλις 250.
«Στις συναντήσεις μας με τις τοπικές κοινωνίες και τους κατόχους γης, τους ενημερώνουμε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν πριν την έναρξη των εργασιών, δηλαδή πριν το 2015, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, καθώς επίσης ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες. Θέλουμε να αποφύγουμε πάσει θυσία την λύση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, περιορίζοντάς τις στο ελάχιστο», δήλωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Ρικάρδος Σκούφιας, υπεύθυνος για την Ελλάδα της κοινοπραξίας TAP.
Για το σκοπό αυτό η εταιρεία θα ξεκινήσει συζητήσεις ξεχωριστά με τον κάθε ιδιοκτήτη αλλά και τον χρήστη των εκτάσεων που θα διέλθει ο αγωγός για να αποζημιωθούν και οι δύο "δίκαια και με διαφάνεια" και μάλιστα προκαταβολικά. Η εταιρεία του TAP θα υποβάλει στον κάθε ιδιοκτήτη προσφορά, αποζημίωσης για την καλλιέργεια που διαθέτει και ένα ενοίκιο για την παραχώρηση δουλείας διόδου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η οποία για την εταιρεία αποτελεί "το τελευταίο καταφύγιο" όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σκούφιας.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δικαιούχους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2015. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή, με στόχο το 2018 να αρχίσει να ρέει το αζέρικο αέριο στον αγωγό, ο οποίος το 2019 υπολογίζεται να έχει φτάσει στην Ιταλία.
Η εταιρεία έχει αναθέσει στην ολλανδική Royal Haskoning DHV τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.
Ο κ. Σκούφιας ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ποικίλου ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, το αν ο δικαιούχος είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής της γης. Σε κάθε περίπτωση, οι αποζημιώσεις θα είναι δύο κατηγοριών : Μία για την περίοδο κατασκευής (2015-2018) και μια για τα 30 χρόνια λειτουργίας του αγωγού.
Για την περίοδο κατασκευής, οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν τόσο για τη δουλεία διόδου που θα παραχωρήσουν, όσο και για το είδος της καλλιέργειας τους. Άρα, οι αποζημιώσεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν ο αγρότης καλλιεργεί ελιές, κηπετυικά, αμπέλια, ροδάκινα, κ.ο.κ.
Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, οι αγρότες θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων (4 μέτρα από κάθε πλευρά του αγωγού).
Απαγορεύεται σε αυτή τη ζώνη των 8 μέτρων, η καλλιέργεια βαθύριζων δέντρων, καθώς ο αγωγός θα διέρχεται σε βάθος 1- 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς που αφορούν σωληνώσεις, και χωματουργικά, παρούσες δηλώνουν όλες οι μεγάλες ελληνικές αλλά και ξένες χαλυβουργίες και κατασκευαστικές. Παράλληλα ο TAP έχει στείλει 1.000 επιστολές σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις από logistics, και μεταφορών (πούλμαν), μέχρι εστίασης, καλώντας τις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις συμπληρωματικές υπηρεσίες που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής.
Τέλος, η οριστική επενδυτική απόφαση από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα ληφθεί το Δεκέμβριο, ενώ λίγο νωρίτερα, κάπου μέσα στο Νοέμβριο, αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει υπογράψει με την κοινοπραξία του TAP το λεγόμενο «Host Government Agreement (HGA)» που διευθετεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως τέλη διέλευσης, πιθανή συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, κλπ.
Το HGA έχει ήδη υπογραφεί στην Αλβανία, ενώ στην Ιταλία, λόγω της πολύ μικρής διαδρομής, δεν χρειάστηκε να υπογραφεί κάτι παρόμοιο.
Ερωτηθείς ο κ. Σκούφιας αν ανησυχεί μη τυχόν υπάρξει καθυστέρηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το χρονοδιάγραμμα θα επιτευχθεί.
Η μεγαλύτερη πάντως ανησυχία των ανθρώπων του TAP είναι να μην εμπλακεί το έργο στην πολιτική αντιπαράθεση, σε επίπεδο κομμάτων ή τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με πολλά άλλα μεγάλα έργα.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου