Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Μετά τους Άραβες και τους Ρώσους, τα ΕΛΠΕ προσελκύουν το ενδιαφέρον και των Ινδών


Μετά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ενεργειακοί όμιλοι από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή (Κατάρ), τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις διαδικασίες της πώλησης, εξεδήλωσε αρχικό ενδιαφέρον ενεργειακή εταιρεία από την Ινδία.
Καθώς λοιπόν η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ φαίνεται να βρίσκει σημαντική ανταπόκριση η κυβέρνηση οδηγείται σε τροποποίηση του σχεδίου πώλησης ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε πρώτα την πώληση της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια την προώθηση των ΕΛΠΕ. Ωστόσο ήδη διαπιστώνεται δυσκολία να προωθηθεί με γρήγορες διαδικασίες η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εταιρεία αερίου. Έτσι πιθανή αποσύνδεση των δύο πωλήσεων, εκτιμάται ότι θα άνοιγε το δρόμο να τρέξει πιο γρήγορα η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές, για να προχωρήσει η τροποποίηση του αρχικού πλάνου, θα πρέπει προηγουμένως να αναθεωρηθεί το μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ, με τα ΕΛΠΕ για την πώληση της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί συνολικά η άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο μετόχων του ομίλου, δηλαδή του Δημοσίου (35,48%) και του ομίλου Λάτση (40,98%). Και βέβαια ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων περνά μέσα από ένα σαφώς πιο δύσκολο, πλην όχι ακατόρθωτο, πλάνο. Για παράδειγμα θα πρέπει να προηγηθεί η αποτίμηση της αξίας της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ.
Στόχος των διεργασιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη – χωρίς πάντως αυτή τη στιγμή να έχει κληθεί επισήμως η πλευρά των ΕΛΠΕ για την αναθεώρηση του μνημονίου με το ΤΑΙΠΕΔ – είναι να δημοσιευτεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με ειδική αναφορά στο μερίδιο που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ και το οποίο θα πρέπει να περιληφθεί στην προσφορά που θα κατατεθεί.
Ενδιαφέρον
Η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης των ΕΛΠΕ, ουσιαστικά προωθείται ενόψει και του ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών κυρίως εκτός ΕΕ, να αποκτήσουν μια ευρωπαϊκή βάση. Και αυτό παρά την έντονη κρίση που μαστίζει την ευρωπαϊκή αγορά, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση της Ουγγρικής εταιρείας MOL να μετατρέψει σε αποθήκες καυσίμων το διυλιστήριο που λειτουργεί στο Μιλάνο. Έτσι εταιρείες κυρίως από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, θεωρούν ότι είναι η καλύτερη χρονική στιγμή να αποκτήσουν μια «ευρωπαϊκή βάση» που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στην αγορά της ΕΕ, η οποία όπως εκτιμούν δεν θα μαστίζεται επ’ αόριστο από την κρίση.
Στο πλαίσιο της κινητικότητας για τα ΕΛΠΕ καταγράφεται η επανεμφάνιση του Κατάρ, καθώς και άλλων αραβικών εταιρειών από χώρες του Κόλπου. Μάλιστα με το Κατάρ έγιναν πρόσφατα προκαταρκτικές συζητήσεις. Την ίδια στιγμή παρά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ θα προσελκύσει ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών, καθώς η πρόσβαση στην ελληνική αγορά υπήρξε διαχρονικός στόχος σημαντικών ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών της Ρωσίας, όπως η Lukoil, η Rosneft και η Gazpromneft. Τέλος, και αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, εμφανίστηκε και από τον μεγαλύτερο Ινδικό ενεργειακό όμιλο Indian Oil Corporation (IOC). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου