Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ιδιωτικοποιούνται οι συντάξεις: 360 ευρώ από το κράτος και... ασφάλεια ζωής για παραπάνω

Ιδιωτικοποιούνται οι συντάξεις: 360 ευρώ από το κράτος και... ασφάλεια ζωής για παραπάνω
Τεκτονικές αλλαγές ετοιμάζονται στο συνταξιοδοτικό τομέα με τις ευλογίες της τρόικας και την υπογραφή του μεγάλου πολυεθνικού ασφαλιστικού και θεσμικού οικονομικού παράγοντα της Γερμανίας Allianz Group. Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» πριν από τέσσερις εβδομάδες, όταν μιλούσε για σχέδιο παρέμβασης της ομάδας του κ. Ολι Ρεν στις συντάξεις με σκοπό τη δραστική μείωσή τους κάτω από τον μέσο όρο των 903 ευρώ/μήνα, το υπουργείο Εργασίας διά χειρός της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που κυρίαρχα αποτελείται από ξένες πολυεθνικές, έλαβε και επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο η εθνική σύνταξη θα φτάνει μόλις τα 360 ευρώ.

Μάλιστα το ίδιο σχέδιο μιλάει για «δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότησης» με τη συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τραπεζών, προτείνοντας δηλαδή το πέρασμα της ασφάλισής μας σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έχει γνώση του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς του το έχει ήδη αναλύσει ο κ. Πολ Τόμσεν και ίσως να υπάρχει μάλιστα και καταρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη σε κλειστή συνέλευση, εκτιμάται πως η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να σηκώσει δεκάδες επαγγελματικά ταμεία. Υπό το φάσμα της κατάρρευσης, λοιπόν, τονίζεται ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν εθνικές συντάξεις ύψους έως 360 ευρώ, τις οποίες σαφώς θα εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των Ταμείων, όμως σε δεύτερη φάση θα δραστηριοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρείες. Οι κρατήσεις στην πρώτη φάση θα αφορούν και τους δύο συμβαλλόμενους (εργοδότη και εργαζόμενο), ενώ ο ιδιωτικός πυλώνας ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικός. Κάτι δηλαδή σαν τις ασφαλίσεις οχημάτων, οι οποίες διά νόμου είναι επιβεβλημένες στους οδηγούς. Το περίεργο βέβαια σε αυτό το νέο σύστημα είναι πως στον δεύτερο πυλώνα οι εργοδότες δεν θα έχουν καμία συμμετοχή παρά μόνο οι μεμονωμένοι ασφαλισμένοι. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου