Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Την Τετάρτη ξεκαθαρίζει για το αέριο – στο τραπέζι και αντισταθμιστικά από τους Ρώσους


Στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη η διοίκηση της ΔΕΠΑ, αναμένεται να ξεδιαλύνει η τύχη του ελληνικού αιτήματος για μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και η αλλαγή της φόρμουλας με την οποία καθορίζεται το κόστος. Μαζί με τα δύο βασικά αιτήματα (μείωση του κόστους αλλαγή της φόρμουλας) η ελληνική πλευρά θέτει επίσης θέμα για αλλαγή στη ρήτρα take or pay, προκειμένου να μην κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει για προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.
Μέχρι στιγμής πάντως η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Έτσι στη μεθαυριανή συνάντηση, δεν αποκλείεται να έχουμε τα αποκαλυπτήρια της δικής τους πρότασης, αλλά και των δικών τους αιτημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, είναι πολύ πιθανό να τεθεί όρος από τη ρωσική πλευρά, η όποια συμφωνία επιτευχθεί να συνδεθεί με την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τη Μόσχα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων ζητώντας ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης επί τις τρέχουσας τιμής, ώστε η Ελλάδα να προμηθεύεται φυσικό αέριο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επίσης η ΔΕΠΑ θα ζητήσει την αναθεώρηση της φόρμουλας τιμολόγησης ώστε αυτή να μην εξαρτάται απόλυτα από την τιμή του gasoil και του fueloil αλλά να περιληφθεί επίσης σε ένα σημαντικό ποσοστό και η τιμή των ευρωπαϊκών gas hubs. Επίσης ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι και το θέμα της διαφάνειας των τιμών, βάσει των οποίων καθορίζονται οι παράμετροι της εξίσωσης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα: ήδη η Gazprom σε νέες συμβάσεις της που κατάρτισε με άλλους πελάτες το τελευταίο διάστημα έχει περιλάβει την τιμή του αερίου σε hubs, ενώ και η ΔΕΠΑ πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία με το κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ για να προμηθεύεται φυσικό αέριο με τη συγκεκριμένη φόρμουλα τιμολόγησης σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.
Τέλος η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναθεώρησης της τιμής για το take or pay, με δεδομένο ότι οι συνθήκες κρίσης που επικρατούν στη χώρα μας έχουν «χτυπήσει» το κομμάτι της κατανάλωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Gazprom, η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, με την εταιρεία να περιμένει η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη να μειωθεί στα 370 – 380 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, έναντι μέσου όρου 402 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα το 2012.
Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους ώστε να δώσουν μια έκπτωση, που δε θα συνδέεται με δομική αλλαγή στη φόρμουλα καθορισμού της τιμής του αερίου στη σύμβαση. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου