Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης


Παρακάτω δίνονται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τα τέσσερα βασικότερα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, υγραέριο) που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πρώτη βάση για τους υπολογισμούς σας.

Ωστόσο, επειδή οι τιμές παρακάτω αφορούν μόνο το κόστος των καυσίμων, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο για να δείτε αναλυτικά τη μεθοδολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε οι υπολογισμοί σας να είναι πιο ακριβείς.

Πετρέλαιο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον περσινό χειμώνα, ανέρχεται στα 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείο, η μέση τιμή ανήλθε σε  1,273 ευρώ ανά λίτρο ενώ μέσα στο Φεβρουάριο, καταγράφηκαν τιμής στα επίπεδα του 1,33 ευρώ ανά λίτρο.

Για μία περισσότερο αναλυτική εικόνα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.fuelprices.gr/deltia.view

Σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές των ερχόμενο χειμώνα, αυτό θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον, από το πώς θα διαμορφώσουν την αγορά οι συνθήκες του εμπορίου, του ανταγωνισμού κλπ και δεύτερον, και κυριότερον, από το τι θα ισχύσει σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Δεδομένου ότι η αύξηση του φόρου που ίσχυσε πέρυσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα, θεωρείται αρκετά πιθανή μία μείωση. Σε αυτή την περίπτωση, αντίστοιχη μείωση θα σημειωθεί και στις τιμές του πετρελαίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Μία μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται σε 0,15 ευρώ ανά kWh. Η συγκεκριμένη τιμή αφορά μία μέση κατανάλωση της τάξης των 1400 kWh και δεν περιλαμβάνει φόρους και χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρισμό ως βασική μέθοδο θέρμανσης (πχ σε αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά κ.λπ), η κατανάλωσή σας θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αλλάξει η «κλίμακα» χρέωσης. Έτσι, για μία κατανάλωση 2.400 kWh, για παράδειγμα, η χρέωση ανεβαίνει στα 0,18 ευρώ ανά kWh.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους σχετικούς οδηγούς της ΡΑΕ, στους οποίους παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα κόστη για διάφορες καταναλώσεις, βάσει των τιμολογίων της ΔΕΗ:

http://www.rae.gr/site/file/system/docs/electricity/invoices/DEH_oikiako

Δείτε επίσης τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ για όλες τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/RAE-Ektimhseis-logariasmwn-reymatos-oikiakwn-pelatwn/content?contentDispositionType=attachment

Φυσικό αέριο

Μία μέση τιμή για το φυσικό αέριο, βάσει των στοιχείων από την ΕΠΑ Αττικής για το 7μηνο Οκτώβριου 2012 – Απριλίου 2013, ανέρχεται σε 0,077 ευρώ ανά kWh.

Για περισσότερα στοιχεία δείτε:

- ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:  http://www.aerioattikis.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artid=135

- ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: http://www.epathessalia.gr/index.php?lang=el&rm=58&mn=58

- ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.epathessaloniki.gr/index.php?cid=80&mn=29

Μετά την αποδέσμευσή της από την τιμή του πετρελαίου, πλέον, η τιμή χρέωσης του φυσικού αερίου αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και προκύπτει από το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Στην τιμή αυτή προστίθεται ένα σταθερό περιθώριο διανομής καθώς και οι επιβαλλόμενοι από την Ελληνική Πολιτεία φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ, κλπ.). Επόμενως, το πώς θα διαμορφωθεί η φορολογία φέτος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα χρέωσης του φυσικού αερίου.

Υγραέριο

Το σημερινό μέσο κόστος του υγραερίου θέρμανσης ανέρχεται σε 0,80 ευρώ ανά λίτρο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας που θα καθορίσει στο μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές του ερχόμενο χειμώνα είναι αυτός της φορολογίας.
 ΠΗΓΗ:thermansipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου