Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Απελευθερώνονται» τα πρατήρια από τις εταιρείες καυσίμων


Πράσινο φως σε χιλιάδες βενζινοπώλες να επαναδιαπραγματευτούν τη σύμβασή τους με τις εταιρείες εμπορίας δίνει νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία αλλάζει το υφιστάμενο ασφυκτικό καθεστώς και ευνοεί την κινητικότητα των βενζινοπωλών, καθώς τους δίνει το δικαίωμα να καταγγείλουν, χωρίς σπουδαίο λόγο, τη σύμβασή τους και να αναζητήσουν νέο «σήμα». Παράλληλα, κόβει όλα τα τεχνάσματα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν για να κρατούν κρυφές τις πραγματικές τιμές πώλησης των καυσίμων από τις εταιρείες στα πρατήρια.
Το νέο περιβάλλον στην αγορά των καυσίμων δημιουργείται με νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται κανόνες στις συμβάσεις μεταξύ εταιρειών πετρελαιοειδών και πρατηριούχων και ρίχνουν φως στις προμήθειες, αποσυνδέουν τις επενδύσεις των εταιρειών στα πρατήρια από την τιμολόγηση, βγάζουν τις διάφορες εκπτώσεις που αλλοίωναν την πραγματική τιμή καταναλωτή και γενικά αποκαλύπτουν τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών, τα «καπέλα» και όλες τις πρακτικές που και τις λιανικές τιμές αύξαναν και τα εμπορικά κέρδη «κάλυπταν».
Διαμόρφωση τιμών
Ειδικότερα, στη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι αποσυνδέεται η χονδρική τιμή πώλησης των καυσίμων από την παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων των εταιρειών εμπορίας προς τα πρατήρια, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε Δούρειο Ίππο για την απροσδιόριστη διαμόρφωση των τιμών. Επίσης, ορίζεται ότι η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι γραπτή και θα αποτυπώνει την πιστωτική πολιτική, την πολιτική παροχών και εκπτώσεων, το ύψος και τη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων, όπως και τις τυχόν απολογιστικές εκπτώσεις. Έτσι, θα προσδιορίζονται οι τυχόν επιπτώσεις της απόσβεσης του κόστους επενδύσεων στις πολιτικές παροχών και εκπτώσεων των εταιρειών εμπορίας προς τα πρατήρια. Επιπλέον, στη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι θα πρέπει να γίνεται εμφανής η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής πώλησης των καυσίμων, όπως και η τυχόν τροποποίηση της σύμβασης με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ο τρόπος καταγγελίας της σύμβασης και η διάρκειά της, ο τρόπος αποπληρωμής της αξίας των επενδύσεων από τον πρατηριούχο, καθώς και το δικαίωμα του βενζινοπώλη να αποπληρώσει οποιαδήποτε στιγμή το οφειλόμενο ποσό.
 Τι προβλέπεται
Στις συμβάσεις, σύμφωνα με τον νέο νόμο, προβλέπεται ότι η χονδρική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων και του υγραερίου κίνησης διαμορφώνεται εναλλακτικά με βάση:
α) Τις τιμές αναφοράς, μη προσδιοριζόμενες από τα συμβαλλόμενα μέρη και προσβάσιμες στον πρατηριούχο, πλέον μεικτού περιθωρίου. Οι εκπτώσεις και παροχές υπολογίζονται επί της ως άνω τιμής αναφοράς που προβλέπεται στη σύμβαση.
β) Την τιμή χονδρικής πώλησης που ανακοινώνουν οι εταιρείες εμπορίας καθημερινά στη ΡΑΕ για την περιοχή του κάθε πρατηριούχου, μείον τις εκπτώσεις της. Η τιμή αυτή χονδρικής πώλησης αναπροσαρμόζεται με βάση κριτήρια που είναι διαφανή και προσβάσιμα στον πρατηριούχο.
Οι όροι της σύμβασης τροποποιούνται με έγγραφη συμφωνία των μερών. Τυχόν πρόβλεψη στη σύμβαση για μονομερή τροποποίηση από μέρους των εταιριών εμπορίας όρων που αφορούν στις χορηγούμενες εκπτώσεις είναι άκυρη.
Συμβάσεις αποκλειστικής προμήθειας
Όπως ορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση, η «μέγιστη διάρκεια σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης ορίζεται στα πέντε έτη και δύναται να παρατείνεται κάθε φορά με γραπτή συμφωνία των συμβαλλομένων για ίσο χρόνο. Η παράταση υφιστάμενης σύμβασης μετά τη δημοσίευση του νόμου λογίζεται ως νέα σύμβαση. Σε περίπτωση μίσθωσης από τον πρατηριούχο ή παραχώρησης της χρήσης στον πρατηριούχο χώρων που είτε ανήκουν στην εταιρεία εμπορίας είτε μισθώνονται από αυτήν από τρίτους, μη συνδεδεμένους με τον πρατηριούχο, η σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας μπορεί να είναι διάρκειας μεγαλύτερη της πενταετίας, που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια της μίσθωσης. Εφόσον η σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας είτε δεν συνοδεύεται από παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίηση επενδύσεων από την εταιρεία εμπορίας είτε η αξία αυτών έχει ήδη αποπληρωθεί, μπορεί να καταγγελθεί από μέρους του πρατηριούχου, και χωρίς σπουδαίο λόγο, μετά τη συμπλήρωση τριετίας, με τήρηση προθεσμίας έξι μηνών».
Παροχή οικονομικών ανταλλαγμάτων
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναφέρει ότι σε «περίπτωση παροχής οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες εμπορίας προς τον πρατηριούχο, η αξία, καθώς και ο τρόπος αποπληρωμής τους, αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστού κεφαλαίου της μεταξύ τους γραπτής σύμβασης. Δεν συνιστά επένδυση προς την επιχείρηση λιανικής πώλησης η εγκατάσταση των διακριτικών ενδείξεων, σημάτων και διασχηματισμών της εταιρείας εμπορίας που αποβλέπουν στην προβολή των διακριτικών αυτής γνωρισμάτων, εκτός από όσα τυχόν παραμείνουν προς όφελος του πρατηριούχου. Η αποπληρωμή της αξίας, των ανταλλαγμάτων ή επενδύσεων από τον πρατηριούχο πραγματοποιείται με καταβολή ποσοστιαίων δόσεων, σταθερών ή αποκλιμακούμενων, που καθορίζονται στη σύμβαση.
Στη σύμβαση μπορεί να προβλέπεται το δικαίωμα του πρατηριούχου να αποπληρώσει οποιαδήποτε στιγμή βάσει αναλογιστικής αποτίμησης το οφειλόμενο υπόλοιπο της αξίας του ανταλλάγματος ή της επένδυσης και να αποδεσμευτεί από την αντίστοιχη σύμβαση. Στην εν λόγω σύμβαση περιλαμβάνονται, επίσης, ρήτρες αναφορικά με τον τρόπο και τον χρόνο απόσβεσης τυχόν επενδύσεων που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες εμπορίας προς τους πρατηριούχους και προσδιορίζονται κατά τρόπο διαφανή τυχόν επιπτώσεις της απόσβεσης του κόστους επενδύσεων στις πολιτικές παροχών και εκπτώσεων των εταιρειών εμπορίας προς τους πρατηριούχους». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου