Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Παγίδες με αποδείξεις


Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί όσον αφορά το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, καθώς για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τα σχέδιά του.

Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή το 2013, η οποία έχει χαρακτηριστεί, από τους φοροτεχνικούς, ως χρονιά συλλογής αποδείξεων.

Το νέο σύστημα με το οποίο θα υποβάλλουμε τις αποδείξεις κρύβει παγίδες οι οποίες οδηγούν σε πληρωμή επιπλέον φόρου. Επίσης από φέτος το Υπουργείο Οικονομικών θα θέτει εκτός του μέτρου τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες και εμποροβιοτέχνες, δίχως να τους δίνει κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη για τις αγορές τους.

Από φέτος (για τη δήλωση του 2014), οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται υποχρεωτικά να συλλέγουν αποδείξεις λήψης υπηρεσιών αγαθών αξίας, τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους.

Το ανώτατο όριο ορίστηκε στα 10.500 ευρώ. Η ποινή θα είναι μεγαλύτερη για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Για τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που συγκέντρωσε και αυτών που λείπουν, προβλέπεται εξοντωτική ποινή φόρου που ορίζεται στο 22% της αξίας αυτής, από το 10% που ίσχυε με το περασμένο σύστημα.

Οι παγίδες όμως του Υπουργείου Οικονομικών είναι πολλές, καθώς οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια για το ποιες αποδείξεις ισχύουν με το νέο σύστημα. Δεν θα συνυπολογίζονται οι αποδείξεις κινητής τηλεφωνίες, ενοίκια, ασφάλιστρα.

 Αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα: 

  
  
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου