Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Shell: Μείωση 60% στα Κέρδη το Β΄Τρίμηνο του 2013


Πτώση 60% στα κέρδη της το β΄τρίμηνο του 2013 ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική πολυεθνική πετρελαίου και φυσικού αερίου Royal Dutch Shell Plc. Αιτία της μεγάλης κάμψης είναι το άνω των 2 δισ. ευρώ κόστος των assets υγροποιημένου σχιστόλιθου στη Βόρεια Αμερική.

Η εταιρεία, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως η μονάδα εξερεύνησης και παραγωγής που λειτουργεί στην Βόρεια Αμερική πιθανό να παραμείνει ζημιογόνος και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανακοίνωσε μια στρατηγική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου της στην περιοχή, με σκοπό την πώληση ορισμένων assets.

Σύμφωνα με τον CEO της Shell, τα υψηλότερα κόστη, τα έξοδα έρευνας, οι δυσμενείς επιδράσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι προκλήσεις στη Νιγηρία έχουν πλήξει την κερδοφορία του ομίλου, ενώ χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. «ξεκάθαρα απογοητευτικά» για τη Shell.

Η απομείωση των σχιστόλιθων assets στη Βόρεια Αμερική, αποτυπώνει τα νέα δεδομένα από την αξιολόγηση των γεωτρήσεων και της εξερεύνησης, και της παραγωγής, σύμφωνα με την πετρελαϊκή πολυεθνική.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το τρέχον κόστος προμηθειών της Shell, ένα μέγεθος που δεν περιλαμβάνει κέρδη ή ζημιές από αποθέματα και συνεπώς ισοδυναμεί με τα καθαρά κέρδη που ανακοινώνονται από τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαμορφώθηκε στα 2,39 δισ. δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σχέση με τα 5,98 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο του 2013.

Αν αφαιρεθούν οι έκτακτες χρεώσεις, τα κέρδη της διαμορφώνονται στα 4,6 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Επίσης, τα κέρδη υπολείπονται κατά 22% και του μέσου όρου των εκτιμήσεων για 5,9 δισ. δολάρια, που είχαν προκύψει από δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανάμεσα σε 12 αναλυτές.

Εξάλλου, η επιδείνωση της κατάστασης στη Νιγηρία μείωσε την παραγωγή της Shell για το β΄ τρίμηνο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την εταιρεία διαμορφώθηκε στα 3,062 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας πτώση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν παραγωγή 3,146 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 112,67 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 117,07 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο του 2012. Τα απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,27 σεντς, σε σχέση με τα 0,66 σεντς πριν από ένα χρόνο.

Το μέρισμα της μετοχής της Shell για το β΄ τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε, ανήλθε στα 45 σεντς ανά κοινή μετοχή και 90 σεντς ανά ADR, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου