Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΥΠΕΚΑ: Κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς με ναυτιλιακά καύσιμα


Τη δική του απάντηση έδωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, σε έγγραφο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που του απεστάλη την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με την επιβάρυνση των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων με το κόστος των στρατηγικών αποθεμάτων και τις στρεβλώσεις στην αγορά.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μαθιουδάκης αναφέρει στην επιστολή του ότι «δεν έχει περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας μας κανένα πρόβλημα διαταραχής εφοδιασμού ναυτιλιακού καυσίμου ακτοπλοΐας κατά την περίοδο Αυγούστου 2012 μέχρι σήμερα, το οποίο ενδεχομένως θα απαιτούσε την απελευθέρωση αποθεμάτων ασφαλείας.
Επιπλέον, τονίζεται ότι
- οι κάτοχοι αδειών διύλισης οφείλουν να τηρούν τουλάχιστον το 1/3 της υποχρέωσής τους για διατήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά στο ύψος του αποθέματος των λοιπών υπόχρεων, αυτό αφορά το σύνολο των προϊόντων καθεμίας των κατηγοριών του άρθρου 3 παρ. 1(Ν.4123/2013) στις οποίες περιλαμβάνονται τα προϊόντα, στα οποία κάθε υπόχρεος πραγματοποίησε εισαγωγές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.
- Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ τηρεί όλα τα σχετικά στοιχεία και ελέγχει τη συμμόρφωση όλων των υπόχρεων. Επισημαίνεται ότι η χώρα μας επί σειρά ετών τηρεί σταθερά την προβλεπόμενη από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης 90/365 ημερών.
- Κάθε σύμβαση που συνάπτεται με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε αποθήκες τήρησης αποθεμάτων, στην οποία αναγράφονται και τα ανταλλάγματα τήρησης αποθεμάτων, κοινοποιείται στη Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ. Όπως ορίζεται στο άρθρο 11 παρ. 5 του Ν. 3054/2002, «ο υπουργός Ανάπτυξης, ή κατ’ εξουσιοδότησή του η ΡΑΕ, μπορεί να δημοσιοποιεί στοιχεία τιμών πετρελαιοειδών προϊόντων και ανταλλαγμάτων για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας.
- Ειδικότερα όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του κόστους διατήρησης, σας ενημερώνουμε ότι δυνάμει του νέου Κανονισμού Τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση, όλοι οι υπόχρεοι προς τήρηση θα οφείλουν πλέον να γνωστοποιούν στην υπηρεσία μας τον αναλυτικό επιμερισμό των σταθερών και μεταβλητών στοιχείων του ανταλλάγματος τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, της οποίας προσαύξησης ενσωματώνεται στα κόστη αυτά καθώς επίσης και τον τύπο ( formula) σύμφωνα με τον οποίο από τα επιμέρους στοιχεία υπολογίζεται και προκύπτει το υποβαλλόμενο αντάλλαγμα». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου