Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Συμφωνία ΥΠΕΣ-Δήμου Λάρνακας για τη μετεγκατάσταση των διυλιστηρίων


Σε συμφωνία κατέληξαν το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Λάρνακας για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου και τη μετακίνησή τους και η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Σωκράτης Χάσικος «είναι αποφασισμένη» να προχωρήσει στη μετακίνηση και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις στις εταιρείες, με τις οποίες θα έχει συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου και πάρα πολύ σύντομα θα καθορισθεί και ο χώρος όπου θα πρέπει να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις αυτές στην περιοχή Βασιλικού.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λάρνακα, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο κ. Χάσικος είπε ότι συζήτησαν πολλά θέματα και για τα περισσότερα πήραν αποφάσεις, έδωσαν λύσεις και δρομολόγησαν άλλα προς επίλυση.
«Συμφωνούμε όλοι», είπε, «για το θέμα των διυλιστηρίων αλλά και του υγραερίου. Ο υπουργός θα υπογράψει το διάταγμα, θα το επικυρώσει ουσιαστικά, και εκείνο που απομένει είναι ο χρόνος, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το χώρο».
Πρόσθεσε ότι «το θέμα αφορά και τα πετρελαιοειδή και δεν είναι μόνον το υγραέριο, αλλά και οι κρατικές αποθήκες εκεί και όλα αυτά θα πρέπει να μετακινηθούν».
«Δεν είναι θέμα ενδείξεων», τόνισε ο κ. Χάσικος, «αλλά είναι θέμα απόφασης και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, εξ άλλου οι συγκυρίες είναι πολύ βοηθητικές στη μετακίνησή τους και μάλιστα χωρίς καμμίαν μορφή αποζημίωσης οι εταιρείες θα πρέπει να μετακινηθούν, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή εκείνη να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης».
Όπως είπε, θα έχει συνάντηση με τις εταιρείες μέσα στις αρχές του επόμενου μήνα.  «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε και το συγκεκριμένο χώρο όπου θα τοποθετηθούν αυτές οι εταιρείες και είναι μέσα στον ευρύτερο χώρο του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό».
Ο κ. Λουρουτζιάτης δήλωσε από πλευράς του ότι «για όλα τα θέματα, τα οποία έθιξε ο Δήμος Λάρνακας, υπάρχει συναντίληψη προεξάρχοντος του θέματος των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου, του προσωρινού τερματικού στη Λάρνακα».
Όπως πρόσθεσε, «η δέσμευση αλλά και οι ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο οδηγούν στις θετικές ενδείξεις για τη μετακίνηση και η διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα εξετάσει και το θέμα του διατάγματος, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Λάρνακας, μας ικανοποιεί».
Ταυτόχρονα, είπε, «έχουμε εξετάσει και άλλα θέματα, που αφορούν το οδικό δίκτυο, τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, θέματα ρυθμιστικών σχεδίων και για όλα αυτά εδόθησαν οι οδηγίες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την προετοιμασία όσο αφορά αυτό το έργο».
(philenews)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου