Ένας και πλέον μήνας χρειάσθηκε από τότε που άνοιξε η οικονομική προσφορά της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ για να βελτιωθεί το τίμημα από τα 305 στα 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποστείλουν οι Αζέροι και επισήμως τη βελτιωμένη προσφορά τους στο Ταμείο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε επιτέλους το βράδυ της Τρίτης τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar, όχι όμως και την βελτιωμένη εγγυητική που πρέπει να τη συνοδεύει (40 εκατ. ευρώ αντί για τα 30,5 εκατ. ευρώτης αρχικής). Το αποτέλεσμα ήταν ούτε χθες, οπότε και συνεδρίασε το Διοικητικό του Συμβούλιο, να μπορέσει να εγκρίνει την μεταβίβαση. Πάντως η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι η εγγυητική θα καταβληθεί εντός των ημερών.
Έτσι, το θέμα του ΔΕΣΦΑ, συζητήθηκε κατά το χθεσινό Δ.Σ. του Ταμείου, και συμφωνήθηκε μόλις οι Αζέροι αποστείλουν την εγγυητική, να συγκληθεί νέο, έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου και να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Ένας διαγωνισμός που από τις 11 Ιουνίου και μετά, παραμένει μετέωρος, θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα πολλά...
Πολλοί ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για «τυπικές» μεν, σημαντικές δε εκκρεμότητες του deal, όπως για παράδειγμα το αίτημα της Socar να μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, να αναπροσαρμόζει δηλαδή ελεύθερα τα τέλη διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου. Τα τέλη αυτά ρυθμίζονται σήμερα από τη ΡΑΕ.
Έστω και μετά από πολύωρες συναντήσεις και διαβουλεύσεις φαίνεται ότι κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε και να ικανοποιηθεί το αίτημα των Αζέρων, και να μην δώσουν «πάτημα» για προσφυγές από τρίτους καθώς οι όροι του διαγωνισμού δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.
Εδώ και καιρό επίσης το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγγυηθεί για την είσπραξη οφειλών της ΔΕΠΑ προς τον ΔΕΣΦΑ ύψους 45 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης ότι το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, δεν θα επηρεάσει την καθαρή του θέση.
Είναι σαφές ότι από τις 11 Ιουνίου και μετά, η αγωνία σε στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ μήπως η αγορά του ΔΕΣΦΑ «στραβώσει», και τελικά έχουμε ένα ακόμη ναυάγιο, ήταν έκδηλη. Χθες αντίθετα τα ίδια στελέχη δεν έκρυβαν τα χαμόγελά τους.
Τώρα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν πως και πως την εγγυητική επιστολή της Socar, προκειμένου να εμφανίσουν κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, και τις γενικότερα χαμηλές επιδόσεις.
ΠΗΓΗ;energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου