Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Στις Γεωπολιτικές Παραμέτρους της Ελληνικής ΑΟΖ Επικεντρώνεται το Νέο Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ

Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Στο πολυσυζητημένο, τα τελευταία χρόνια, θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τις γεωπολιτικές του παραμέτρους και προεκτάσεις είναι αφιερωμένο το νέο Κείμενο Εργασίας (Working Paper) του ΙΕΝΕ, που έχει τίτλο «The Greek EEZ: Principles of a Geopolitical Analysis». Το νέο Working Paper (No. 17) φέρει την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους γεωπολιτικούς αναλυτές στην Ελλάδα, του Δρ. Ιωάννη Θ. Μάζη, Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας – Γεωπολιτικής και Προέδρου του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, του Δρος Γεωργίου-Αλεξάνδρου Σγούρου, Διδάκτορος Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και αναλύει διαστάσεις που δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. 
Ειδικότερα, αναλύονται τα δικαιώματα που εκπορεύονται για την χώρα μας από την Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και οι αμφισβητήσεις αυτών από την πλευρά της Τουρκίας. Επίσης, εξετάζονται οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό σύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου, και δη στο δίπολο Ελλάδας - Τουρκίας, υπό το φως της προσπάθειας υλοποίησης γεωστρατηγικών οραμάτων από τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της πολιτικής του «νέο-οθωμανισμού». Παράλληλα, αναλύεται ο ρόλος του Ισραήλ και οι προοπτικές εμβάθυνσης στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η σημασία που έχουν σε μελλοντική προσπάθεια της χώρας μας να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. 
Το νέο Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ, γραμμένο εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, είναι διαθέσιμο στην περιοχή μελών του site του Ινστιτούτου ( www .iene .gr )
 ΠΗΓΗ :iene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου