Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013
Κουτσοί στραβοί για μια… θέση στον νέο φορέα Υδρογονανθράκων !
Καθηγητές σχετικοί αλλά και άσχετοι με το αντικείμενο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, συνταξιούχοι των ΕΛΠΕ, ακόμη της… ΔΕΠ-ΕΚΥ που έπαψε να υφίσταται το 1998, φιγουράρουν ανάμεσα στους υποψήφιους για μια από τις 7 «χρυσές» θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του περίφημου εθνικού φορέα υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ έχει δεχθεί γύρω στις… 100 αιτήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για τη στελέχωση των επτά θέσεων του Δ.Σ. της επονομαζόμενης Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), για την οποία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε χθες από την ηγεσία του υπουργείου να επισπευσθεί η στελέχωσή της.
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως δεν υπάρχουν πάνω από 10-20 άτομα που να διαθέτουν την επιστημονική κατάρτιση, τη γνώση, την εμπειρία και την επαγγελματική-διοικητική ικανότητα στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως απαιτούν οι όροι της προκήρυξης του ΥΠΕΚΑ για την πλήρωση των θέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο καλείται να προχωρήσει άμεσα, εντός των επόμενων εβδομάδων στην επιλογή των επτά προσώπων της ΕΔΕΥ, η στελέχωση της οποίας καθυστερεί αδικαιολόγητα από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.
Πέταξαν… 900.000 ευρώ
Η πρώτη προκήρυξη για τη στελέχωση του εθνικού φορέα υδρογονανθράκων έγινε τον Φεβρουάριο του 2012. Επισήμως, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ απέδωσε την καθυστέρηση στη στελέχωση του φορέα στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου –Ιουνίου 2012, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε να δεσμεύσει την κυβέρνηση που θα αναδείκνυε η κάλπη με μια τόσο σοβαρή απόφαση. Με δεδομένο ωστόσο ότι η προκήρυξη είχε δημοσιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, και είχε δοθεί ένας μήνας προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, το ΥΠΕΚΑ τις είχε στα χέρια του στις αρχές Μαρτίου. Από το Μάρτιο ως το Μάιο του 2012 μεσολάβησαν δύο ολόκληροι μήνες για την αξιολόγησή τους, οπότε θα μπορούσε να είχε κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.
Η πραγματική αιτία για το χρόνο που χάθηκε είναι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, τόσο οι διαφωνίες για το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν την ΕΔΕΥ, όσο και η έλλειψη χρημάτων για τη σύσταση της- δηλαδή το 1 εκατ. ευρώ που ο νόμος όριζε ότι πρέπει να έχει ως μετοχικό κεφάλαιο, και που στις συνθήκες χρεοκοπίας του 2012, ουδείς αναλάμβανε την ευθύνη να βρει.
Η ειρωνεία είναι, πως όταν προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί «open door» (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκωλο), το Δημόσιο εισέπραξε 900.000 ευρώ από την πώληση των πακέτων, επειδή όμως δεν είχε στηθεί η ΕΔΕΥ, τα χρήματα κατέληξαν σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, άσχετους με το αντικείμενο.
Το Φεβρουάριο του 2013 η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, προκειμένου σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες» να μπουν στο παιχνίδι διεκδίκησης των θέσεων και πρόσωπα δικής της επιλογής. Σαν αποτέλεσμα, σήμερα διαγκωνίζονται γύρω στους 100 υποψήφιους.
«Προϊόν» διαβούλευσης μεταξύ των τριών
Είναι προφανές ότι η στελέχωση του νέου φορέα, θα αποτελέσει «προϊόν» διαβούλευσης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις τους, δεδομένου ότι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο νέος φορέας στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι εξαιρετικά κρίσιμος.
Σαν αντικείμενο θα έχει να τρέξει τις διαδικασίες για την παραχώρηση νέων περιοχών μέσω διαγωνισμών, να αξιοποιήσει τα στοιχεία που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ερευνών (όσων είναι σε εξέλιξη και φυσικά των νέων), να χορηγεί άδειες για αναζήτηση υδρογονανθράκων, να ελέγχει αν τηρούνται οι όροι, κλπ.
Εντός Ιουνίου ανάδοχοι για τα «open door»
Και μια που μιλάμε για επίσπευση, τα ονόματα των αναδόχων που θα αναλάβουν τις έρευνες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο, και Κατάκωλο αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Ιουνίου, έπειτα και από την εντολή Σαμαρά να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Το πιο ώριμο δε, οικόπεδο για να μπει γεωτρύπανο είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό του Κατακώλου, δεδομένου ότι η περιοχή έχει εξερευνηθεί καλά, και υπάρχει ήδη από το 1981 η ανακάλυψη του κοιτάσματος από την τότε Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Ο λόγος που το κοίτασμα στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, είναι επειδή την περίοδο 1984-1985 έπεσαν κατακόρυφα οι διεθνείς τιμές, και η εκμετάλλευσή του κρίθηκε ασύμφορη…
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου