Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΣΕΒ & ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Σχεδιάζουν παρασκηνιακά μισθούς πολλών ταχυτήτων όπως... Ανατ. Γερμανία!



Επιχειρηματίες του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ετοιμάζουν παρασκηνιακά περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με τις... ευλογίες της Τρόικας φυσικά!

Όπως διαβάζουμε σχετικά στο Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής σε συνάντηση μεταξύ της τρόικας, των εργοδοτών και των εκπροσώπων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, έθεσε ζήτημα όχι μόνο μη εφαρμογής των υφιστάμενων ψηφισμένων νόμων για την απασχόληση, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ξαναδεί η κυβέρνηση το ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Αν και πάγια θέση του ΣΕΒ είναι η επικέντρωση στη μεσαία μισθοδοσία, φαίνεται πως μέλη του φορέα έχουν αλλάξει γραμμή, εκφράζοντας έμμεσα αρχικά, μια άλλη από την επίσημη γραμμή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάσμα. Δεν είναι τυχαίο πως στη σχετική συνάντηση παρέμβασης προς την τρόικα του κ. Κυριαζή ακολούθησε άλλη μία από τη μεριά των εμπόρων της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον ΣΕΒ ότι επιδιώκει μισθούς πείνας των 300 ευρώ.

Ωστόσο, η συζήτηση για νέο κατώτατο μισθό δεν εξαντλείται στις συσκέψεις και την ανταλλαγή συνδικαλιστικών πυρών και μομφών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επιχειρηματίες πιέζουν την τρόικα -αρχικά- αλλά και μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να διαμορφωθούν χαμηλότερα οι αμοιβές για τους απασχολούμενους στις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις της χώρας.

Με πρόσχημα την πτώση των εξαγωγών τον περασμένο Μάρτιο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολικά αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, μειώθηκε κατά 7,8%) αλλά και την ανάγκη προσέλκυσης περαιτέρω επενδύσεων από το εξωτερικό που θα κινούνται στον χώρο των εξαγωγών, παράγοντες του ΣΕΒ επιδιώκουν αλλαγή στάτους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το θέμα έχει ήδη προχωρήσει πάρα πολύ και δεν είναι απίθανο να ζητηθεί και επισήμως ο κατώτατος μισθός δύο ταχυτήτων από τη μεριά της τρόικας μέσα στις προσεχείς διαπραγματεύσεις. Κι αυτό διότι αναφορικά με το θέμα οι τροϊκανοί δεν έχουν μόνο ενημερωθεί από τον ΣΕΒ, αλλά και από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος που επιθυμεί τόνωση διά της μεγαλύτερης συρρίκνωσης των αμοιβών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο κατά πάγια τακτική διαψεύδει τέτοιου είδους προθέσεις, «δεν επίκειται τέτοιου είδους ανατροπή μέχρι τουλάχιστον και το 2016-2017, αφού ισχύει ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ».

Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτές τις ημέρες έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα και η πίεση της τρόικας γίνεται σφοδρότερη, καθώς πολλές επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΣΕΒ είναι έτοιμες να μη δεχτούν τη συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοτών (δεν είναι υποχρεωμένες), ενώ και πολλοί επιχειρηματίες του Συνδέσμου Βιομηχάνων πιέζουν ώστε οι μειώσεις να περάσουν μέσω μειώσεων σε σειρά επιδομάτων εντός του έτους.

Οι Γερμανοί εισηγούνται και... τρίτη ταχύτητα αμοιβών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου