Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Συνδικαλιστική Συνεργασία ΕΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ



Συνάδελφοι,
Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογική Σύμβασης Εργασίας. Η απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης καλούσε σε υπεράσπιση της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΠΕΚΟ υιοθέτησε τη λογική των υποχωρήσεων και «του μικρότερου κακού», αποφεύγοντας τις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα:
-  Το  Σωματείο να υποβάλλει  διάφορες «διερευνητικές»  προτάσεις  οριζόντιων  μειώσεων
   για τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να ανιχνεύσει που περίπου θα ικανοποιηθούν οι
   στόχοι που θέτει το χρυσοπληρωμένο management της εταιρείας
-  Η εργοδοτική πλευρά, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει δεσμευθεί για απολύτως τίποτα,
   αλλά συνεχίζει να προβάλλει το σύνολο των απαιτήσεων της (μεγάλες μειώσεις μισθών,
   αλλαγή  σύμβασης,   κατάργηση  υφιστάμενου  κανονισμού,   μείωση  χρηματοδότησης
   επικουρικού κλπ).
-  Η εργοδοτική πλευρά εκβιάζει ανοιχτά  και  τα  δύο  Σωματεία  Εμπορίας  (ΕΚΟ & ΕΚ)  με
   άμεση  «εφαρμογή   της   μετενέργειας»   (αμοιβή  βάσει  βασικού   μισθού   και   των   4
   συγκεκριμένων επιδομάτων που αναφέρονται στην Π.Υ.Σ.,  αν και όπου αυτά υπάρχουν).
-  Είναι  με  μαθηματική  ακρίβεια  σίγουρο  ότι  η  εργοδοσία  θα  φέρει τους εργαζόμενους
   μέχρι και την  τελευταία στιγμή μπροστά σε σκληρά εκβιαστικά διλήμματα.

Τα μέλη της Συνδικαλιστικής Συνεργασίας κάλεσαν και καλούνε, έστω και την ύστατη ώρα, το ΔΣ να χρησιμοποιήσει έγκαιρα το μόνο πραγματικό διαπραγματευτικό όπλο που έχει απομείνει για τους εργαζόμενους της εμπορίας και που δεν είναι άλλο από τον κοινό αγώνα των δύο σωματείων.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το σχέδιο της εργοδοσίας για διάσπαση των σωματείων της εμπορίας του Ομίλου (το σχέδιο αυτό προβλέπει πρώτα το «κλείσιμο» της σύμβασης της ΕΚ και μετά της ΕΚΟ).

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις σε επίπεδο κλάδου/ομίλου, που για άλλες περιπτώσεις (πχ για τις εκλογές της ομοσπονδίας), «επικοινωνούν με κλειστά μάτια» τώρα έχουν κηρύξει σιγή ιχθύος για τα τεκταινόμενα σε ΕΚΟ και ΕΚ.

Ο σχεδιασμός για κοινή απεργία στον κλάδο για το θέμα των συμβάσεων (στις 9 Μάη) «πνίγηκε» ακριβώς από αυτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Στο Σωματείο των ΕΛΠΕ,  με εξαίρεση το Αγωνιστικό Μέτωπο, όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους μπροστά στο τι θα σημάνουν για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια που προωθεί η εργοδοσία στην Εμπορία: ραγδαίες μειώσεις μισθών με κατάργηση των υπαρχουσών συμβάσεων ή «υλοποίηση της μετενέργειας» (κατά πως φαίνεται, οι μαζικές προσλήψεις παιδιών συνδικαλιστών των ΕΛΠΕ που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, έπιασαν τόπο).

Θεωρούμε ως μοναδική απάντηση μπροστά στον «εκβιασμό της μετενέργειας»,  που κατά τα φαινόμενα θα χρησιμοποιηθεί από την εργοδοσία,  την προκήρυξη κοινής απεργίας στα δύο σωματεία εμπορίας και την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου