«Καρμανιόλα» για χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έτη απασχόλησης και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους δημιουργεί στο ΙΚΑ εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση, που «κλείνει την πόρτα» στη συνταξιοδότηση, μεταφέροντάς τους στα νέα όρια ηλικίας (62 έτη για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη).
Εως και 9 χρόνια αργότερα η σύνταξη για μητέρες με ανήλικο
Η εγκύκλιος ουσιαστικά ανατρέπει το νόμο Λοβέρδου (3863), επικαλούμενη παλαιότερη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (του 1996), καταργώντας το δικαίωμα των ασφαλισμένων, που συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης σε άλλα Ταμεία, ιδιαίτερα στον ΟΑΕΕ, να προσμετρούν χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, μέσω εξαγοράς πλασματικών ετών, ώστε να συνταξιοδοτούνται με μειωμένα όρια ηλικίας. Αυτό επηρεάζει κυρίως τις μητέρες, στις οποίες ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης μέχρι και 9 χρόνια.
Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο που απεστάλη σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ζητείται η ακύρωση όσων περιπτώσεων έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, προκειμένου να ανακληθούν.
Και αυτό γιατί όσοι μετακινήθηκαν στο ΙΚΑ από άλλο ταμείο (ΟΑΕΕ) προκειμένου να αναγνωρίσουν έτη ασφάλισης και να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους συνταξιοδότησης από αυτούς που προβλέπει το Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων (62ο έτος για μειωμένη 67ο για πλήρη), με βάση τις διατάξεις του νόμου Λοβέρδου (που προβλέπονταν το 2010, 2011 και 2012, για τις γυναίκες με ανήλικο κ.ά.) μένουν ξεκρέμαστοι.
Ουσιαστικά η «εμπλοκή» αφορά ασφαλισμένους που εργάστηκαν ως μισθωτοί τα πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους και είχαν ΙΚΑ, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο τους δεν τους έδινε σύνταξη προ του 60ού έτους της ηλικίας τους (μειωμένη).
Οταν διαπίστωσαν ότι με 38 χρόνια το 2013 οδεύουν στο 62ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση, επιχείρησαν να μετακινηθούν στο ΙΚΑ. Ετσι ώστε να συνταξιοδοτηθούν φέτος στο 58ο ή 59ο έτος με 35ετία το 2010, το 2011 ή και το 2012.
Το ΙΚΑ όμως αναφέρει ότι μπορεί ο ασφαλισμένος στα πλαίσια των νέων διατάξεων για τη διαδοχική ασφάλιση να αιτηθεί σύνταξη από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, αλλά με τις προϋποθέσεις (όρια και ηλικία) που ίσχυαν ενόσω ο ασφαλισμένος ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του.
Επίσης αναφέρει ότι στις περιπτώσεις απονομής της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως προηγούμενου φορέα του τελευταίου, θα εξετάζεται με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου