Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ



Κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό». Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή τη λήξη της πρώτης φάσης που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το 51% της ΕΥΑΘ, από επενδυτές. 
Τελικά  ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ εκδήλωσαν τρία επενδυτικά σχήματα και μια Κίνηση που τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησής της. Πρόκειται για τη γαλλική Suez Environment, τη ΓΕΚ, τον Ιβάν Σαββίδη και την "Κίνηση 136", η οποία εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επιπεδο γειτονιάς.  Εταιρείες όπως οι Veolia και Aqualia, που είχαν δηλώσει «παρούσες» σε κοινοπρακτικά σχήματα, στον προηγούμενο διαγωνισμό (2009), δεν εκδήλωσαν τελικά το ενδιαφέρον τους. 

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό. Παράλληλα, δημιουργήθηκε αλυσίδα πολιτών, που κρατούσαν πολύχρωμα πλακάτ με το σύνθημα «Σώστε το νερό», τα οποία στη συνέχεια ανέστρεψαν, αποκαλύπτοντας στο πίσω μέρος τους τη λέξη «Δημοψήφισμα». Επιπλέον μάζεψαν υπογραφές  για την απνευρωπαϊκή καμπάνια «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Επίσης αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό στο κτίριο, το οποίο ανέφερε «SOSτε το νερό. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ».
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου