Του Χ.Κ.
Η εργατική Πρωτομαγιά συμπυκνώνει διαχρονικά το νόημα των αγώνων της εργατικής τάξης σε όλο τν κόσμο για τη διεκδίκηση και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την ανάγκη ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος με στόχο την κοινωνική απελευθέρωση.
Η απεργία την 1η του Μάη μαζί με τα εργατικά συλλαλητήρια σε όλο τον κόσμο έρχονται να εκφράσουν την βασική ταξική αντίθεση που διαπερνά τις κοινωνίες ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία.
Είναι προφανές ότι η 1η του Μάη αποκτά μέσα στο χρόνο ένα συμβολικό χαρακτήρα και για να παραμείνει επίκαιρη πρέπει να εμπλουτίζεται με τα σύγχρονα αιτήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι γενικότερα.
Από την πλευρά του συστήματος γίνεται μια προσπάθεια να αμβλυνθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά της απεργίας την 1η του Μάη. Η μετατροπή της 1ης του Μάη σε αργία και οι κυβερνητικές αποφάσεις για μετάθεσή της που προωθούνται αυτή την περίοδο κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Για να επιτευχθεί μάλιστα αυτός ο στόχος χρησιμοποιούνται διάφορα προσχήματα, πέρα από την «μετατροπή» της σε αργία, όπως το γεγονός ότι συμπίπτει με εορτές, την ανάγκη τα εμπορικά καταστήματα να έχουν αυξημένες πωλήσεις και οι ανάγκες της οικονομίας.
Η εργατική τάξη και τα συνδικάτα δεν πρέπει να υποταχθούν στα κελεύσματα των αγορών, δεν πρέπει να επιτρέψουν την μετατροπή της 1ης του Μάη σε μια ημέρα που το κεφάλαιο «παραχωρεί» μια επιπλέον αργία στην εργατική τάξη. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η ταξική σύγκρουση γιγαντώνεται, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, πρέπει και τα συνδικάτα να οξύνουν την ταξική αντιπαράθεση και τους αγώνες και η Πρωτομαγιά είναι μια ακόμα ευκαιρία για να εκφραστεί μαζικά και ενωτικά αυτή η αντίθεση.
Η Πρωτομαγιά είναι μια ευκαιρία ακόμα η εργατική τάξη να δείξει τη δύναμή της, να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και ενωμένη και να προβάλει τα δικά της αιτήματα.
Από αυτή την άποψη η συζήτηση που ανοίγει για μετάθεση της εργατικής Πρωτομαγιάς δεν υπηρετεί τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αντίθετα, αντικειμενικά διευκολύνει τις επιδιώξεις του συστήματος και του κεφαλαίου να μετατρέψουν τη Πρωτομαγιά σε μια «ακίνδυνη αργία».
Ιδιαίτερα σήμερα οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα πρέπει από κοινού να κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί και τα συνδικάτα να προχωρήσουν την 1η του Μάη σε κήρυξη απεργίας αλλά και σε κοινά απεργιακά συλλαλητήρια.
ΠΗΓΗ:apnet.gr