Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΛΠΕ: Στόχος να γίνει περιφερειακή δύναμη στο χώρο της διύλισης



Στην πρώτη έκθεση της Barclays μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ για το 2012, οι αναλυτές της τράπεζας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της επένδυσης της Ελευσίνας εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού κάτι που όπως αναφέρουν είναι σπάνιο στη βιομηχανία διύλισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, που είναι ενδεικτικές της θετικής υποδοχής των αποτελεσμάτων των ΕλΠΕ από την αγορά, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2013 αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 25% εξαιτίας της Ελευσίνας, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί ο όμιλος στην εγχώρια αγορά. 

Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που φέρνει η λειτουργική ενσωμάτωση της επένδυσης Ελευσίνα στον όμιλο; Σύμφωνα με τη διοίκηση το νέο διυλιστήριο δίνει την ευκαιρία για αύξηση της κερδοφορίας αλλά και ενίσχυση των εξαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη οι εξαγωγές των ΕΛΠΕ εμφανίζονται αυξημένες και αντιπροσωπεύουν πλέον το 50% του συνόλου των πωλήσεων. 

Θυμίζουμε ότι η Ελευσίνα ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία της το περασμένο φθινόπωρο, ενώ η πραγματική λειτουργική της συνεισφορά το Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι έφτασε τα 40 έως 50 εκατ. ευρώ. 

Όπως ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές, ένας από τους βασικούς στόχους για το 2013 είναι η πλήρης ενσωμάτωση της Ελευσίνας, που θα καταστήσει τον όμιλο ανταγωνιστικό σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης. 

Εξάλλου στο επίπεδο του δανεισμού, ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση δανειακών γραμμών ύψους 1,2 δισ. που ωρίμαζαν στα τέλη του 2012 και τις αρχές του 2013, ενώ αποπληρώθηκε χρέος ύψους 350 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 68% των δανείων αναχρηματοδοτήθηκε από ελληνικές τράπεζες, το 18% από ξένες τράπεζες ενώ 15% ήταν υπερεθνικές τράπεζες. 

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία οι αυξημένες χρηματοροές που αναμένονται και εξαιτίας της επένδυσης της Ελευσίνας θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την απομόχλευση του δανεισμού της εταιρείας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 43%. 
ΠΗΓΗ:.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου