Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πτώση για το αργό εν μέσω χαμηλότερων προσδοκιών για την παγκόσμια ζήτηση




Ήπια πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη με "φόντο" την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την παγκόσμια ζήτηση το 2013.
Ειδικότερα, η ΙΕΑ προέβλεψε ότι το 2013 η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 840.000 την ημέρα. Στην έκθεσή της η υπηρεσία αναφέρει πως οι προβλέψεις για μεγαλύτερη χρήση πετρελαίου μπορεί να είναι υπεραισιόδοξες, ιδιαίτερα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου.
Η υπηρεσία αμφισβητεί το αν η σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών τους τελευταίους μήνες θα μεταφραστεί σε υψηλότερη μακροπρόθεσμη ζήτηση, σχολιάζουν traders και αναλυτές. Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές αργού από την Κίνα αυξήθηκαν 6,1% το Δεκέμβριο και 7,4% τον Ιανουάριο.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε με πτώση 50 σεντς ή 0,5% στα 97,01 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό, τύπου brent έκλεισε 11 σεντς χαμηλότερα, στα 118,55 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.
Ξεχωριστά, έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας έδειξε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, χαμηλότερα σε σχέση με την αύξηση των 2,3 εκατ. βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αντικατοπτρίζει ισχυρότερη ζήτηση, ωστόσο η τιμή του αργού υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου