Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Κυβέρνησης για τα Αποθέματα Πετρελαίου



Κριτική άσκησε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου για έκτακτη ανάγκη.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας (119/2009) η οποία παρέχει την δυνατότητα στους υπόχρεους τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης οικονομικούς φορείς (εισαγωγείς αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών κλπ.) να μεταβιβάζουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους σε άλλον οικονομικό φορέα ή Κεντρικό Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) άλλων κρατών μελών και συγκεκριμένα ποσοστό 10% που θα φτάσει μέχρι το 2017 στο 30%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι το ελάχιστο ποσοστό που ορίζεται σε 30%,«δεν διασφαλίζει το επίπεδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ούτε την διαφάνεια, αλλά ούτε την ίδια την φιλοσοφία της Οδηγίας», όπως τόνισε η εισηγήτρια του κόμματος, Ευγενία Ουζουνίδου, εξηγώντας ότι«η άμεση εφαρμογή του 30% είναι αναίτια, αδικαιολόγητη και περίεργη».
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και στη διάταξη που προβλέπει ότι ο έλεγχος της τήρησης των αποθεμάτων πετρελαίου ανήκει στον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ, ο οποίος με απόφασή του και με σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ θα μπορεί να εκδίδει τον απαιτούμενο Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων, ορίζοντας εκείνος το ποσοστό των αποθεμάτων που θα διατηρούνται. Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση του κεντρικού φορέα να έχει την μορφή Α.Ε., κάτι, που όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκύπτει από την κοινοτική οδηγία ως απαραίτητο.
Όσον αφορά τη θέση τήρησης των αποθεμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν προκύπτει καμία υποχρέωση της χώρας να τηρούνται τα ελάχιστα αποθέματα πετρελαίου εκτός της επικράτειάς της. Για τους λόγους αυτούς, ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί των επίμαχων άρθρων.
Τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου,δήλωσε ότι«η διασπορά των αποθεμάτων δεν υπονομεύουν σε περιόδους κρίσης την ασφάλεια εφοδιασμού και την απρόσκοπτη ροή προς οποιαδήποτε χώρα». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου