Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αποσύρθηκε η Επίμαχη Τροπολογία με την Οποία το ΤΑΙΠΕΔ Θα Αποκτούσε Πρόσβαση στα Απόρρητα Στοιχεία των Υπό Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών




Η κυβέρνηση επέλεξε να αποσύρει την τροπολογία με την οποία υποχρεώνονται οι διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών να παραδίδουν στο ΤΑΙΠΕΔ και στους υποψήφιους επενδυτές, το σύνολο των εμπιστευτικών-απόρρητων πληροφοριών που διέπει τον χαρακτήρα τους.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, αλλά το θέμα αφορά πιθανώς και τα δεδομένα για το υπέδαφος της χώρας που διαθέτουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία είχαν συλλεχθεί σε παλαιότερες έρευνες υδρογονανθράκων. Αντίστοιχα, υπάρχουν και στοιχεία που αφορούν τις συμφωνίες που έχει η ΔΕΠΑ με προμηθευτές της, ορισμένα τμήματα των οποίων είναι εμπιστευτικά και καλύπτονται από το εμπορικό απόρρητο.
Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την τροπολογία που υπέγραφαν ο υπουργός Οικονομικών κ.Ι. Στουρνάραςκαι ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, κ.Στ. Καλαφάτης, θα αποκτούσε το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, είτε για το ίδιο, είτε για τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ θα εξαιρείτο από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών.
Όπως είναι φυσικό, η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Εν τέλει, η ρύθμιση αποσύρθηκε και όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ.Ασ. Παπαγεωργίου,«η τροπολογία αποσύρεται για να επανέλθει αναδιατυπωμένη σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το έργο του ΤΑΙΠΕΔ».
Αρχικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επαναδιατύπωνε την τροπολογία, αλλά εν τέλει επέλεξε να την αποσύρει. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ και το ΠαΣοΚ κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει ώστε να συζητηθεί εκ νέου στην πραγματική της βάση, μετά και τις επαναδιατυπώσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.Δ. Παπαδημούλης, κατηγόρησε την κυβέρνησηότι «δίνει φόρα παρτίδα τα απόρρητα σχέδια των προς πώληση εταιρειών στους επενδυτές».Ο ίδιος σχολίασε:«κάλλιο αργά παρά ποτέ»,αναφορικά με την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης και κάλεσε την κυβέρνηση«να σταματήσει την κουτοπόνηρη νοοτροπία με την κατάθεση τροπολογιών». Ζήτησε δε να επανέλθει το θέμα στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές παρουσία και των συναρμοδίων υπουργών. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου