Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡ Aντί-South Stream φτιάχνει η Τουρκία με σταθμό LNG στον Κόλπο Ξηρού της Αν.Θράκης




Σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου σταθμού υγροποιημένου αερίου πρόκειται να κατασκευάσει η Τουρκία με χρηματοδότηση από το Κατάρ στον Κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Στόχος, αρχικά η ικανοποίηση των αναγκών της εγχώριας αγοράς και σε δεύτερη φάση ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο, προκειμένου κατά τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να "απεξαρτηθούμε" από το ρωσικό φυσικό αέριο!
Δηλαδή να απεξαρτηθούμε από την Ρωσία και να αρχίσουμε να εξαρτώμεθα από την ... Τουρκία!
Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ "Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με το Κατάρ  (που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο) στον κόσμο, ίσως να μην παράσχει στην Τουρκία το σύνολο των επιπλέον ποσοτήτων που χρειάζεται".
Το σχέδιο αφορά την κατασκευή σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ετήσιας χωρητικότητας 5-6 bcm, αρχικά με την προοτπική να φτάσει μέχρι και 20 bcm και να συνδεθεί φυσικά με τα δίκτυα Ελλάδας και Βουλγαρίας για να παρέχεται φυσικό αέριο στις χώρες αυτές.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο αντί-South Stream, στον βαθμό που μπορεί φυσικά να ανταγωνιστεί μια τέτοια εγκατάσταση τον South Stream.
Βασικά, στόχος των ΗΠΑ είναι, μαζί με το πρόγραμμα TAP στον βωμό του οποίου θυσιάστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream, να υπάρχει ένα εναλλακτικό αξιόπιστο δίκτυο, το οποίο να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ...
Ο Κόλπος του Ξηρού αποτελούσε για πολλά χρόνια βασικό πεδίο "απάντησης" του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, σε περίπτωση εισβολής στον Έβρο. Τα επιχειρησιακά σχέδια προέβλεπαν την απόβαση τουλάχιστον μιας Ταξιαρχίας "στην πλάτη" της τουρκικής παράταξης με αποστολή σύγκλισης προς την Δυτική Θράκη και εφαρμογής ελιγμού "τανάλιας". Τα σχέδια απενεργοποιήθηκαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για διάφορους λόγους...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου