Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω... κρίσης


Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω... κρίσης

Νέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η Ελληνοτουρκική προσπάθεια οικονομικής προσέγγισης, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της διαρκούς επιδεινούμενης διαπραγματευτικής μας ισχύος.
Κάτι που ξεκίνησε με θετικούς προς την ελληνική πλευρά οιωνούς και όρους στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και με την επιθετική εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 2006, καταλήγει σε μπούμερανγκ. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι αν και αρχικά φάνηκαν να μας αφήνουν «χώρο» προς τη δική τους πλευρά υποδεχόμενοι τα εθνικά μας κεφάλαια κυρίως στους κλάδους της τραπεζικής, του εμπορίου και της τεχνολογίας, σε μια επενδυτική αντεπίθεση πιάνουν πλέον καίριες θέσεις στην εγχώρια επιχειρηματική μας ζωή αξιοποιώντας την κρίση.
Επιβεβαιώσεις;
Η πρόθεση της τουρκικής Ziraat Bank, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια γραμμή δανεισμού προς Έλληνες γεωργούς, ύψους 40-50 εκατ. ευρώ, σε ένα σχέδιο που υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Hurriyet, γεωργοί και επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την τρέχουσα έλλειψη δανεισμού στη χώρα, η οποία έχει επηρεαστεί ισχυρά από την κρίση. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, τα δύο υποκαταστήματα της Ziraat στην περιοχή θα ξεκινήσουν τη χορήγηση δανείων σε γεωργούς που το έχουν ανάγκη, ενώ δάνεια θα μπορούν να λάβουν και επιχειρηματίες.
Η Ziraat επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιραστεί το project με μια ελληνική τράπεζα, σύμφωνα με τη Hurriyet.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την «ευαγή» δράση της τουρκικής ZIRAAT Bank η οποία μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ενίσχυσε τη διάθεση αγορών εδαφών (οικοπέδων και καλλιεργούμενων εκτάσεων – χωραφιών) από την πλευρά των μουσουλμάνων της Θράκης. Η ενίσχυση αυτή γίνεται – όπως καταγγέλλεται - μέσω μίας υπόγειας πριμοδότησης ή και καταβολής του πλήρους μισθώματος της αγοραπωλησίας. Αυτές οι «οικονομικές βοήθειες» δίνονται αναλόγως του βαθμού πίστης προς την Τουρκία του εκάστοτε ενδιαφερόμενου μουσουλμάνου, αλλά πάντοτε με υποθήκη του αντικειμένου της αγοράς (οικόπεδο ή χωράφι) προς την τουρκική τράπεζα Ziraat. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου