Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΑΚΤΥΠΗΤΗ" Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ SINTEZ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Όλοι οι υποψήφιοι στον επόμενο γύρο




Οι πέντε όμιλοι που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, προχωρούν όλοι στην τελική φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης με σημαντική διαφοροποίηση ότι η Gazprom δεν υπέβαλε προσφορά για ΔΕΣΦΑ, παρά μόνο για ΔΕΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι πέντε φορείς που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και προχωρούν στην τελική φάση, είναι οι εξής:
-    Gazprom για την ΔΕΠΑ (δεν υπέβαλε σε αυτή την φάση για την ΔΕΣΦΑ)
-    Μ&Μ GasCo για την ΔΕΠΑ (όμιλοι Βαρδινογιάννη, Μυτυληναίου)
-    Negusneft (Sintez Group) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
-    PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΔΕΣΦΑ
-    Socar για την ΔΕΣΦΑ
Η συζήτηση για την έγκριση των τευχών του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τις μέχρι στιγμής μη ανταγωνιστικές προσφορές, η Gazprom προσφέρει (μόνο για τη ΔΕΠΑ) 800- 900 εκατ. ευρώ, ο ρωσικός όμιλος Sintez-Negusneft 1,6 ως 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Η Gazprom σε περίπτωση που αγοράσει και την ΔΕΣΦΑ το συνολικό τίμημα που προσφέρει είναι 1,6 δισ. ευρώ. Οι ελληνικοί όμιλοι που αρχικά πιστευόταν ότι είχαν καταθέσει μεγάλη προσφορά μεταξύ 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ φαίνεται ότι τελικά βρίσκονται πολύ χαμηλότερα.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα h εκπρόσωπός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι "Η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», εννοώντας τη Ρωσία.
Από τη άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρώσος Πρόεδρος θα έχει τον τελικό λόγο για το ποια από τις δύο ρωσικές εταιρείες θα κινηθεί στη σκακιέρα της αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού θα τη λάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου