Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ "RED FLAG" με 100 μαχητικά στη Μεσόγειο από ισραηλινή και αμερικανική Αεροπορία




Πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν προσεχώς σε νέα άσκηση της Aεροπορίας του Ισραήλ (IAF), η οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθεί με τη συμμεχτοχή συμμαχικών χωρών από το ΝΑΤΟ και ενδεχομένως άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής.

Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, προμηνύοντας εξελίξεις που σχετίζονται τόσο με τη συνεχίζόμενη κρίση στη γειτονική Συρία, όσο και με διατυπωμένες απειλές των Ισραηλινών που έχουν δηλώσει οτι θα πλήξουν εγκαταστάσεις του συριακού Στρατού - ιδίως όσες εμπλέκονται με χημικά όπλα.

Η διεξαγωγή μικτών αεροπορικών επιχειρήσεων είναι - ως γνωστόν - άγνωστη λέξη για τους ισραηλινούς, οι οποίοι ανέκαθεν βασίζονταν σε αυτόνομη δράση της IAF, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές που σχετίζονταν με την Εθνική τους Ασφάλεια.

Η περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία με την παρέμβαση της Μόσχας - αλλα κυρίως της Τεχεράνης - ίσως να οδηγήσουν στην πιθανότητα διεθνούς παρέμβασης για την επίλυση της κρίσης, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αντιρήσεις των δύο αυτών χωρών που έχουν ρητά διατυπώσει οτι δεν θα ανεχτούν μονομερείς ενέργειες και στρατιωτική παρέμβαση. Ιδίως από το Ισραήλ.
Το Ιράν επίσης έχει απειλήσει σε αντίποινα σε περίπτωση βομβαρδισμού στόχων μέσα στο έδαφος της Συρίας από την IAF, γεγονός που εγγείρει τον κινδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσουν.
Τι θα συνέβαινε όμως σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν αποφάσιζε να επέμβει από μόνο του αλλά στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής επιχείρησης όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν;
Όπως ανέφερε τηλεοπτικό σταθμός στο Ισραήλ, μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες αεροπορικές δυνάμεις, αναμένεται να μεταβούν στη χώρα στο προσεχές διάστημα για να λάβουν μέρος στην άσκηση με την ονομασία "Blue Plug,". Σημειώνεται οτι οι χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση δεν έγιναν γνωστές και χαρακτηρίζεται προς το παρόν ως "απόρρητη πληροφορία" 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου