Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

«Κρατικοποιήστε τα Δίκτυα Ηλεκτρισμού», Λέει στη Μέρκελ Γερμανίδα Υπουργός




Τη στιγμή που η τρόικα και η Ε.Ε. πιέζουν την Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ και τα δίκτυα ενέργειας, οι Γερμανοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κρατικοποιήσουν το δικό τους δίκτυο ηλεκτρισμού, προκειμένου να γίνουν εφικτές οι απαραίτητες αναβαθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η Ίλσε Άιγκνερ, υπουργός προστασίας του καταναλωτή στην κυβέρνηση Μέρκελ, προτείνει την κρατικοποίηση των δικτύων, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι ακριβές αναβαθμίσεις και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού τους. Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης των ΑΠΕ, τα οποία βασίζονται εξ ολοκλήρου στην ύπαρξη ενός σύγχρονου και αποκεντρωμένου ηλεκτρικού δικτύου.
Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις πυρηνικές μονάδες, γεγονός που αλλάζει άρδην τις ανάγκες όσον αφορά την μορφή και την γεωγραφική κάλυψη του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας, το οποίο σήμερα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες.
Με την Άιγκνερ συμφωνούν αρκετοί ειδήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι ένας έστω και εν μέρει κρατικός διαχειριστής θα μπορεί πιο εύκολα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις, οι οποίες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και οργανωτικό, καθώς η απελευθέρωση των δικτύων έγινε στο παρελθόν με τέτοιο τρόπο που προκαλεί σήμερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Επίσης, το θέμα είναι και εξόχως πολιτικό, καθώς η Άιγκνερ ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ των κρατικών δικτύων εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ, η Άιγκνερ έγραψε μια επιστολή στα τέλη Δεκεμβρίου, με την οποία ζητούσε την στήριξη του υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, για την ιδέα της σχετικά με τα δίκτυα. Σε αυτή, η Άιγκνερ σημειώνει ότι «οι ψηφοφόροι δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να πληρώνουν ακριβότερους λογαριασμούς για να εγκαταλείψει η χώρα τα πυρηνικά και να στραφεί στις ΑΠΕ, τη στιγμή που οι διαχειριστές λαμβάνουν υψηλά και εξασφαλισμένα κέρδη». Ο ίδιος ο Ρέσλερ απέρριψε την ιδέα, ενώ και οι διοικήσεις των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, όπως η RWE αντιτίθενται σε αυτή. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου