Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012
Τελικώς θα πεθαίνουμε και χωρίς τον… συμβολαιογράφο
Το να αναγνωρίζεις τα λάθη σου εγκαίρως είναι αρετή. Κάποιοι λοιπόν στην κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν το μέγεθος της ανοησίας που ετοιμάζονταν να κάνουν και σπεύδουν να την διορθώσουν. Όχι, για να παντρευτούμε, να αποκτήσουμε παιδί ή και να… πεθάνουμε ακόμη δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στον συμβολαιογράφο για να του σκάμε την…50άρα. Οι δημόσιες υπηρεσίες κατανόησαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους –και μάλιστα ηλεκτρονικά- για να μην υποβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο σε ταλαιπωρία και έξοδα.
Υποτίθεται ότι σύστημα Αριάδνη –αυτή την κωδική ονομασία είχε το πρόγραμμα που προέβλεπε να πηγαίνουμε για συμβολαιογραφική πράξη στον συμβολαιογράφο πριν τον γάμο, την κηδεία κλπ, θα έμπαινε σε εφαρμογή από την 1/1/2013. Τρία υπουργεία τα έβαλαν κάτω και βρήκαν εναλλακτική λύση η οποία –σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα- δεν ταλαιπωρεί τον κόσμο. Για την οριστικοποίηση του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της ημέρας με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τον νέο σχεδιασμό, οι διαδικασίες θα έχουν ως εξής:
Οι γεννήσεις και οι θάνατοι, θα δηλώνονται κανονικά στα ληξιαρχεία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Διαπιστευμένος υπάλληλος του δήμου, θα αναλαμβάνει να αποστέλλει ηλεκτρονικά την υπηρεσία στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συγκεντρώσει σε καθημερινή βάση γεννήσεις και θανάτους και θα αποστέλλει με τη σειρά του τα στοιχεία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή την υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας που έχει αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων.
Η γνωστοποίηση των γάμων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα είναι δουλειά του υπουργείου Οικονομικών. Για την έκδοση του παραβόλου θα απαιτείται πλέον και η χορήγηση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ από την πλευρά του φορολογούμενου. Το υπουργείο Οικονομικών θα συλλέγει την πληροφορία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και αυτό με τη σειρά του θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ. Τώρα τι θα γίνεται σε περίπτωση που παρά την έκδοση του γάμου δεν τελεστεί το μυστήριο, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στην πράξη.
Οι συμβολαιογράφοι θα εξακολουθήσουν να έχουν ρόλο μόνο για τα σύμφωνα συμβίωσης για τα οποία θα είναι απαραίτητη η συμβολαιογραφική πράξη.
Για να ενεργοποιηθεί αυτό το σύστημα –το οποίο υποτίθεται ότι θωρακίζει το δημόσιο από τον κίνδυνο χορήγησης συντάξεων σε πεθαμένους- απαιτείται νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου