Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ξένες εταιρείες πραγματοποιούν μυστικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ




Ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, εκτιμήσεις που έλαβαν άλλη διάσταση μετά την πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, για ένα μπορεί να είναι κανείς σίγουρος: Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων εταιρειών, ενώ κάποιες από αυτές «αλωνίζουν» την περιοχή κάνοντας δικές τους έρευνες και «παίρνοντας θέση» για την επόμενη μέρα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, την πόρτα της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα πέρασαν, διαδοχικά, δύο τουλάχιστον από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες τεχνοκράτες που ασχολούνται επαγγελματικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων.  Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύεται στον «energypress» ο ένας εξ αυτών, οι Γερμανοί διπλωμάτες αναζητούσαν από τους προσκεκλημένους τους αξιόπιστη πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από τα αποθέματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί στη χώρα μας και για τις προσδοκίες που υπάρχουν σχετικά με «νέες» περιοχές και κοιτάσματα.
Τι ήταν εκείνο που κίνησε το ενδιαφέρον των Γερμανών; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλίες που είχε στο πλαίσιο των επαφών του με τους ευρωπαίους εταίρους, είχε αναφερθεί σε «αξιόπιστες επιστημονικές εκτιμήσεις» για τη ύπαρξη αερίου στην περιοχή κάτω από την Κρήτη, που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στα 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου (που ισοδυναμούν με 1,5  δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου). Πρόκειται ουσιαστικά για εκτιμήσεις που έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό η «ομάδα» των καθηγητών Αντώνη Φώσκολου και Ηλία Κονοφάγου των οποίων η γνώμη εισακούγεται. Ο δεύτερος μάλιστα, η εταιρεία του οποίου Flow Energy συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική, είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, συνεργάζεται με το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) του οποίου σχετική μελέτη αναφέρεται πράγματι σε ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, καθώς οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου