Αμφιβολίες για την… χρησιμότητα του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ναρκοθετώντας έτσι την διαδικασία, αφού είναι το πλέον αρμόδιο για να μιλήσει για επαναγορά: Είναι το θεσμικό όργανο των παγκόσμιων θεσμικών επενδυτών.
Αν πουν αυτοί "όχι", τότε ποιοι θα πούν "ναι" και θα πάνε να "σπάσουν" τα ομόλογά τους; Πέρα από τους πειρατές της δευτερογενούς που είναι άγνωστο πόσα ομόλογα κατέχουν.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι στην ανακοίνωση-βόμβα τίθεται ζήτημα συνολικά του ευρωπαϊκού χρέους με το ΔΝΤ να διερωτάται κατά πόσον ειναι φερέγγυα η ευρωζώνη, αφού υπάρχει κίνδυνος και άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους να ζητήσουν την διαγραφή του!
Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο, που πρέπει να σημειωθεί πως την περασμένη Άνοιξη ήταν αυτό που οργάνωσε και ουσιαστικά υλοποίησε την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το PSI+, αναφέρει πως «το νέο σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να ελαφρύνει την Ελλάδα από το άμεσο πρόβλημά της, την έλλειψη ρευστότητας και είχε δοθεί η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο».
Παράλληλα το IIF προειδοποιεί πως "Το νέο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων εγείρει νέους φόβους στις αγορές, αναφορικά με την εξασφάλιση - ή μη εξασφάλιση - του ευρωπαϊκού χρέους. Με το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αυξάνει ο κίνδυνος να ζητήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ανάλογη μεταχείριση του χρέους τους".
Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Ο IIF στέκεται αυτή την φορά απέναντι από την Ελλάδα στο θέμα του έμμεσου "κουρέματος" με την επαναγορά ύψους 40 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι τα μέλη του δεν θα λάβουν μέρος στην διαδικασία. Είναι η δεύτερη κακή είδηση μετά την υποβάθμιση σε καθεστ΄ς επιλεκτικής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας χθες από την S&P για τρίτη φορά μέσα σε 16 μήνες...
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου