Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Προβληματισμένη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος


Προβληματισμένη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος απέστειλε έγγραφο στον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη εκφράζοντας τον προβληματισμό της σχετικά με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των εισφορών του εργοδότη ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι μια τέτοια ρύθμιση θα έχει αποτέλεσμα να περιέλθει σε μαρασμό ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων, αφού κανένας εργαζόμενος δεν θα ήταν πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για ασφάλισμα που δεν είναι καν βέβαιο ότι θα το εισπράξει (π.χ. σε περίπτωση διακοπής της εργασίας του) ή, εάν το εισπράξει, αυτό θα αφορά στην ηλικία συνταξιοδότησής του.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ, οι παροχές αυτές δεν αποτελούν εισόδημα του εργαζομένου, αφού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές, παρά μόνο μετά την πάροδο ετών και υπό προϋποθέσεις. «Επιπλέον, στα ομαδικά προγράμματα προκαθορισμένης παροχής (defined benefit), ο υπολογισμός του φόρου επί της εισφοράς του εργοδότη έχει τεχνικές δυσκολίες, που καθιστούν τον υπολογισμό του ύψους του φόρου αδύνατο στη πράξη», τονίζεται στην επιστολή.
Εκτιμάται μάλιστα ότι ενδεχόμενη τέτοια ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με παγιωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που συνίστανται στη λήψη συγκροτημένων μέτρων ενίσχυσης της ιδιωτικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω ισχυρών φορολογικών κινήτρων.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) η οποία σημειώνει ότι «το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών ομαδικών συμβολαίων και τη συρρίκνωση του κλάδου Ομαδικών Ζωής, με επακόλουθο την απώλεια θέσεων εργασίας και την απώλεια των εσόδων των εταιρειών και των Ταμείων μας». 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου