Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ο πλανήτης σε νευρική κρίση: Επτά εστίες φωτιάς απειλούν την ανθρωπότητα



Ένα δυσοίωνο κλίμα απλώνεται πλέον πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη, κλίμα που ομοιάζει με την πίεση που υφίσταται ένα ηφαίστειο πριν εκραγεί ή τις πιέσεις που υφίστανται τεκτονικές πλάκες πριν ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό γιατί η ύπαρξη  τόσο πολλών εστιών έντασης που να απειλούσαν την παγκόσμια ειρήνη δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος ποτέ στο παρελθόν.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες περιφερειακές συγκρούσεις που ακόμη και αν εκδηλώνονταν θα αφορούσαν λίγο έως πολύ τις περιοχές αυτές και μόνο, αντίθετα πρόκειται για περιοχές και χώρες που πολλές από αυτές έχουν ή πρόκειται να έχουν σύντομα στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα, ή τέλος βρίσκονται σε στενή ή ευρύτερη συμμαχία και με τις δύο υπερδυνάμεις.

Η πραγματικά αυτή περίεργη ταυτόχρονη εκδήλωση όλων αυτών των εστιών έντασης δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως παροδική. Κατά κάποιο τρόπο, προετοιμάζεται αθόρυβα ένα σκηνικό σύγκρουσης παγκοσμίων διαστάσεων, ως κάποιο ρολόι να έχει σημάνει μια ιδιότυπη αντίστροφη μέτρηση.

Συρία-Τουρκία

Ξεκινώντας από την πιο κοντινή σε εμάς εστία έντασης η έκρυθμη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μόλις σήμερα είχαμε ξανά ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ των δύο χωρών, ουσιαστικά έχει τις βάσεις της σε ένα γεγονός που δεν προϊδέαζε κανένα βέβαια για όλα αυτά που θα επακολουθούσαν: Η αυτοπυρπόληση ενός άνεργου πτυχιούχου στο Σίντι Μπουζίντ στην Τυνησία στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 όταν η αστυνομία κατέσχεσε ένα πάγκο με προϊόντα που πουλούσε.
Η γένεση της «αραβικής άνοιξης» όπως βαφτίστηκε τελικά, του κύματος αυτού των εξεγέρσεων που σάρωσε Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο φτάνοντας «ασθμαίνοντας» είναι η αλήθεια στη Συρία αλλά αυτή τη φορά οι επιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εσωτερικό των χωρών όπως στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις.
Οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διασυνδέσεις είναι τόσο έντονες που η «αραβική άνοιξη» στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «παγκόσμιο χειμώνα».
Οι βολές πυροβολικού από την πλευρά της Συρίας στις 10 Οκτωβρίου η απάντηση του Τουρκίας, η ανυποχώρητη στάση της Μόσχας στο ενδεχόμενο ενός αεροπορικού αποκλεισμού της χώρας, ο έλεγχος του συριακού Airbus με Ρώσους επιβάτες και ο εξαναγκασμός σε προσγείωση από τουρκικά F-16, η εμπλοκή του Ιράν με την αποστολή τμημάτων της επίλεκτης ταξιαρχίας Αλ Κοτς των Φρουρών της Επανάστασης στο πλευρό του Άσσαντ, η δεδηλωμένη στάση των ΗΠΑ εναντίον του Άσααντ, οι προθέσεις της Άγκυρας για επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, η κατάρριψη του τουρκικού RF-4E, συνθέτουν ένα σκηνικό που μπορεί να εξελιχθεί σε μέγιστο πρόβλημα για την παγκόσμια ειρήνη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου