Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας φοβάται για την Γκαζπρόμ


газпром газ 2011 апрель коллаж
Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας φοβάται ότι η Γκαζπρόμ (Gazprom) μπορεί να χάσει τις προηγμένες θέσεις στην εξωτερική αγορά, αλλα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ανησυχεί για το ενδεχόμενο της εμφάνισης του φθηνού φυσικού αερίου σχιστόλιθου των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στην ίδια δε την Γκαζπρόμ δεν ανησυχούν καθόλου σχετικά με αυτό το γεγονός, κάτι, που κατά τη γνώμη των αναλυτών, είναι πολύ δικαιολογημένο.
Με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερικών Υπουργείων της Ρωσίας, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης έχει συντάξει επιστολή με κατάλογο παραγόντων, που μπορούν να βλάψουν την Γκαζπρόμ. Στην εγχώρια αγορά πρόκειται για την αύξηση του μεριδίου των ανεξάρτητων παραγωγών. Πέρυσι, εξάλλου, το μερίδιό τους στην ρωσική αγορά έχει φτάσει το 25% και εξακολουθεί να αυξάνεται. Ωστόσο, η κυβέρνηση φοβάται ιδιαίτερα για την κατάσταση στην εξωτερική αγορά, καθώς το 75% των ολικών εσόδων της Γκαζπρόμ προέρχεται ακριβώς από τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η κύρια εξωτερική αγορά αυτού του ρωσικού χόλντινγκ είναι η Ευρώπη, όπου παρατηρείται σήμερα αρκετά μεγάλο περίσσευμα προσφοράς. Το 2016 στις ΗΠΑ προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία με πλήρη παραγωγική ικανότητά τους οι τερματικοί Σταθμοί Εξαγωγής Φυσικού Αερίου και ο ερχομός του αμερικανικου φυσικου αερίου των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως θεωρεί το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, μπορεί να προξενήσει τεράστια ζημιά στην Γκαζπρόμ. Σε σχέση με αυτό η εμπειρογνώμονας Αναστασία Σοσνόβα είπε:
- Οι Αμερικανοί θέλουν πρώτα απ’ όλα, να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά των εξαγωγών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου