Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η 3η Σεπτέμβρη, οι κάπηλοι στο ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ



Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας το 1981, έδωσε την πρώτη του εκτεταμένη συνέντευξη για την πορεία της Αλλαγής στη έγκριτη δημοσιογράφο, αείμνηστη Μαρία Ρεζάν. Ρώτησε λοιπόν η Ρεζάν τον Ανδρέα: «Πρόεδρε και αν η πορεία προς την Αλλαγή αποτύχει ή αν εσείς εκτραπείτε των σκοπών της; Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτή την εκδοχή;» Και ο Α. Παπανδρέου απάντησε: «Θα συνεχίσουν άλλοι». 
Γιατί ο Ανδρέας δεν ήταν θεματοφύλακας. ‘Ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός, διανοούμενος, φιλοσοφημένος, ήξερε τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει αλλοτρίωση, νίκες και ήττες στη ιστορία του Προοδευτικού κινήματος και πως εάν ένας χώρος συντηρητικοποιηθεί και οδηγήσει σε παλινόρθωση τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ή σε μετάλλαξη το βασικό υπόβαθρο αρχών και προοδευτικών επιλογών ή σε επιλογές έξω από τις αρχές ενός σοσιαλιστικού κινήματος, ο προοδευτικός κόσμος που θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσει μέσα από δύσκολες διαδρομές την αναζήτηση προοδευτικών επιλογών, εξελίξεων και λύσεων. Και εμμέσως πλην σαφώς έθετε τη σωστή αρχή ότι η Ιστορία και η Προοδευτική εξέλιξη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Το ΠΑΣΟΚ διέρχεται ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική κρίση. Οι προοδευτικοί πολίτες οδήγησαν την ηγετική του ομάδα σε εκλογική συντριβή γιατί ως κυβερνητική παράταξη ή συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας, επέλεξε πολιτικές έξω από τις αρχές του, με βλαπτικές συνέπειες για την ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.
Η μεγάλη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ έδειξε – μέσα και από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και την ετυμηγορία της – ότι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι στο επιχειρείν, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι διανοούμενοι, η πλειοψηφία των κομματικών του στελεχών δεν παραβίασαν τις προοδευτικές αρχές τους και ουδέποτε συμπορεύτηκαν με το νεοφιλελευθερισμό. Και ούτε με τη σύγχρονη δεξιά πολιτική των μνημονίων που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε: ύφεση 6.5%, σε 1.200.000 άνεργους, σε 200.000 λουκέτα, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και σε απολύσεις, κάτω από τα όρια της φτώχειας άνω των 3 εκατομμυρίων, ανθρώπους, σε μείωση των εισοδημάτων κατά 50%, σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών στα επίπεδα του 1978-’79, σε αναδιανομή 18 δις από τις δυνάμεις της εργασίας στο κεφάλαιο, σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι σε αναζήτηση πορείας και αναζήτηση πολιτικής λύσης σε προοδευτική κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου