Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤO ΠΕΤΡΕΛΑΙO ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ



Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευσή τους στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Δεν έτυχαν δυστυχώς της ανάλογης προβολής τα ερωτηματικά και οι απορίες που εκφράζονται (ίσως και διότι ένα 8σέλιδο δελτίο τύπου, δεν προφέρεται για δημοσίευση).
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, το ΕΛΛΙΝΥ απορεί γιατί τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από διθυραμβικές δηλώσεις πρώην υπουργών και άλλων, για μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού και για συμμετοχή πετρελαϊκών κολοσσών και τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς.
Το ΕΛΛΙΝΥ έκανε μια ακτινογραφία των εταιριών που έχουν λάβει μέρος και η βασική διαπίστωσή του, είναι ότι οι συμμετέχουσες εταιρίες στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα 3-4 εξ αυτών, είναι μεσαίου προς μικρού η ελαχίστου μεγέθους. Για τις άλλες δεν μπορεί να γίνει λόγος.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με αυτά που ανακοινώθηκαν, ότι το 1996 που έγινε ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν 13 εταιρίες μεταξύ των οποίων οι: British Gas, Shell International, Agip SpA, Anshutz, Triton Resources Ltd., Enterprise κ.α. εκ των οποίων μία όχι τόσο γνωστή όπως η Enterprise είχε παραγωγή 300.000 βαρ./ημέρα!
Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να σταματήσουν οι μεγαλοστομίες και να λεχθεί η αλήθεια ώστε να εξυπηρετηθεί το Δημόσιο και όχι το ατομικό συμφέρον. Κατά την γνώμη του Ινστιτούτου, παρ’ όλο που η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 100 δολ/βαρελι, ο διαγωνισμός αυτός δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση μεγάλων εταιριών και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι υπήρχε έλλειψη στρατηγικού σχεδίου παραχωρήσεων στην Δυτική Ελλάδα και έλλειψη έρευνας των διεθνών αγορών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου