Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τα Μεγαλύτερα Ανεκμετάλλευτα Κοιτάσματα Πετρελαίου στον Κόσμο


Καθώς η κατανάλωση πετρελαίου έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, οι πετρελαϊκές είναι αναγκασμένες να επενδύουν συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων προκειμένου να αντισταθμίσουν την εξάντληση των υφιστάμενων. Από τη στιγμή που τα περισσότερα αποθέματα «εύκολου» πετρελαίου βρίσκονται στα χέρια κρατών όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία και το Ιράν, οι διεθνείς πετρελαϊκές είναι αναγκασμένες να στραφούν σε άλλους προορισμούς και να ρισκάρουν περισσότερο από όσο στο παρελθόν. 
Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να μελετήσει κανείς έξι μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα μέχρι στιγμής:  


6. Jubilee - Γκάνα 
Το κοίτασμα Jubilee εκτιμάται σε 1,8 δις βαρέλια πετρελαίου, ενώ σήμερα η παραγωγή του βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, μόλις στα 66.000 βαρέλια. Τα δικαιώματά του κατέχει η Tullow Oil.


5. Λεκάνη Chicontepec 
Η λεκάνη Chicontepec στο Μεξικό θεωρείται ότι περιέχει γύρω στα 10 δις βαρέλια πετρελαίου, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και κατά συνέπεια η εκμετάλλευσή του καθίσταται δύσκολη και δαπανηρή.

4. Kashagan 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα του Καζακστάν, στη βόρεια Κασπία. Τα πιθανά αποθέματα υπολογίζονται σε 11 δις βαρέλια, αλλά ο πάγος κατά τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί προκλήσεις.

 
3. Ιράκ 
Το Ιράκ καθυστέρησε να αναπτύξει τα πετρελαϊκά του κοιτάσματα τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των διαρκών πολέμων. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποτελεί σήμερα μια μεγάλη ελπίδα για την πετρελαϊκή βιομηχανία, αφού στο υπέδαφος εκτιμάται ότι υπάρχουν 45-100 δις βαρέλια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την ανάθεση δικαιωμάτων, αλλά προσφέρει ιδιαίτερα επαχθείς όρους από τις πετρελαϊκές.

 2. Βραζιλία 
Στις ακτές της Βραζιλίας έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών, αφού σημειώθηκαν εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοιτασμάτων μεγάλου μεγέθους. Συνολικά, τα αποθέματα εκτιμώνται σε 123 δις βαρέλια, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και η εκμετάλλευσή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

1. Βενεζουέλα 
Η Βενεζουέλα είναι πραγματικά το Ελ Ντοράντο του πετρελαίου, αφού τα συνολικά της αποθέματά είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο και υπολογίζονται σε 513 δις βαρέλια. Λόγω των πολιτικών συνθηκών, οι δυτικές πετρελαϊκές δεν έχουν πρόσβαση στην εγχώρια αγορά, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τους κινεζικούς ομίλους που προσπαθούν διακαώς να εξασφαλίσουν συμβόλαια. 
ΠΗΓΗ:energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου