Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΕΛΠΕ:Αύγουστο η εμπορική λειτουργία νέων μονάδών



Μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει τελικά η εμπορική λειτουργία των νέων μονάδων του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα. 
Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, οι δοκιμές στις επιμέρους μονάδες του βρίσκονται στην τελική τους φάση, ενώ η μικρή καθυστέρηση εβδομάδων για την ολοκλήρωση της φάσης αυτής δικαιολογείται πλήρως από την πολυπλοκότητα του έργου. Έτσι τα επίσημα εγκαίνια των νέων μονάδων, θα πρέπει να αναμένονται τον Σεπτέμβριο. 
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το διυλιστήριο Ελευσίνας αναβαθμίζεται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα, ενώ θα είναι το δεύτερο στην Ευρώπη με μηδενική παραγωγή μαζούτ. 
Ο δείκτης πολυπλοκότητας (Nelson Complexity Index) από 1,5 θα εκτοξευθεί στο 7,2, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μαζούτ που ήταν το κύριο προϊόν πριν από την αναβάθμισή του (2,2 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο), είναι πλέον προϊόν με αρνητικά περιθώρια διύλισης, και με εμπορική τιμή η οποία έχει σταθερή τάση μείωσης. 
Όπως τονίζουν στελέχη της επιχείρησης, οι νέες μονάδες θα μετατρέπουν το μαζούτ σε πετρέλαιο ντίζελ, προϊόν στο οποίο η Ελλάδα είναι ελλειμματική, ενώ η διαφορά της τιμής του σε σχέση με το μαζούτ, κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 δολαρίων ο τόνος με βάση τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου