Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012



ΒΙΕΝΝΗ – Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Abdul Kareem Luaiby, δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στις συνθήκες υπερπροσφοράς που επικρατούν στην αγορά. 
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ενόψει της συνεδρίασης του Οργανισμού στη Βιέννη μέσα στην εβδομάδα, ο Luaiby δήλωσε ότι "είναι ξεκάθαρο" πως έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση υπερπροσφοράς στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. 
Η τιμή του αργού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχει διολισθήσει προς τα 80 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, από τα επίπεδα των 110 δολ. το βαρέλι νωρίτερα φέτος, λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει την ζήτηση. 
Ο Luaiby δήλωσε ότι "οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές πιστεύουν ότι ένα εύρος μεταξύ 100 δολ. και 120 δολ. το βαρέλι είναι λογικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς". 
Αρνήθηκε παράλληλα ότι το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το κενό στην προσφορά από το Ιράν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. 
"Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Ιράκ αντισταθμίζει τις απώλειες από το Ιράν κάνουν λάθος", δήλωσε, μιλώντας με την ιδιότητα του αρμόδιου υπουργού Πετρελαίου. "Δεν υπάρχει καμία μεγάλη αύξηση της παραγωγής για να καλυφθεί το Ιράν".
Ο Luaiby απέρριψε επίσης την πρόταση να ενταχθεί το Ιράκ στο σύστημα των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ ή την πρόταση να δημιουργηθούν νέες ποσοστώσεις για τα μέλη του ΟΠΕΚ. 
"Το Ιράκ δεν είχε τη δυνατότητα να εξάγει πετρέλαιο για πολλά χρόνια λόγω των πολέμων και των κυρώσεων [των Ηνωμένων Εθνών] και οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστοί στον ΟΠΕΚ", δήλωσε. 
"Είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για διαφορετικές ποσοστώσεις για το κάθε μέλος του [ΟΠΕΚ] στη συνάντηση αυτή", δήλωσε. "Υπάρχουν παράγοντες που είναι έξω από τον έλεγχο του Οργανισμού, όπως προβλήματα που προκύπτουν σε διαφορετικές χώρες. Όταν επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, τότε ο οργανισμός  θα μπορεί να διαμορφώσει νέες ποσοστώσεις για το κάθε μέλος".
Ο Luaiby αρνήθηκε να σχολιάσει για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλει η επιτροπή οικονομικών.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου