Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο "χαμένος" θησαυρός



Χέρι βάζει το Υπουργείο Οικονομικών στην ιδιωτική περιουσία που παραμένει ανενεργή τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Από 4 έως 14 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το ποσό που περιλαμβάνεται σε αδρανείς καταθέσεις, κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές. 

Ως αδρανείς καταθέσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία του 1942, λογίζονται οι καταθετικοί λογαριασμοί που βρίσκονται σε ακινησία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών. Στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο τα πιστωτικά ιδρύματα καταθέτουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοιου είδους καταθέσεις. Οι περισσότερες από αυτές διατηρούνται παραδοσιακά σε ελληνικές τράπεζες με μακρά ιστορία, όπως η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εμπορική, η Αγροτική και η Alpha Bank. 
Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, καλοβλέπει και το εθνικό... χρυσωρυχείο των σχολαζουσών κληρονομιών. Ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ, συνιστούν σχολάζουσες κληρονομιές που με αποφάσεις των κατά τόπους πρωτοδικείων έχουν περάσει προσωρινά σε «κηδεμόνες», συνήθως δικηγόρους ή και δημοσίους υπαλλήλους. Σε πολλές περιπτώσεις -όπως είχε αποκαλύψει η zougla.gr- υπάρχουν αετονύχηδες δικηγόροι που εξαφανίζουν τεράστια ποσά προς ίδιον συμφέρον.
Εγείρονται, ωστόσο, σημαντικά νομικά θέματα συνταγματικότητας για το πότε και κυρίως, για το κατά πόσο μπορεί το κράτος να εκμεταλλευτεί το ιλιγγιώδες συνολικό ποσό, έστω κι αν αυτό βρίσκεται στα αζήτητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί δε υποστηρίζουν ότι ο νόμος του 1942 που καθορίζει την αντιμετώπιση των αδρανών καταθέσεων είναι νόμος έκτακτης περιόδου -η χώρα τελούσε τότε υπό γερμανική κατοχή- και θα πρέπει να επικαιροποιηθεί υπό το πρίσμα του νέου συντάγματος αλλά και των κοινοτικών συμβάσεων για την προστασία της ιδιοκτησίας. 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου