Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΕΩΝ "Αυτονομία για την Βόρειο Ήπειρο" - Η ρευστότητα στα Βαλκάνια επιστρέφει



Εξελίξεις οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και την ίδια την βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων σε ότι αφορά την διεκδίκηση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου συμβαίνουν αυτή την στιγμή στα Βαλκάνια.

Αυτή την στιγμή επίσημα η Σερβία ζητεί την αυτονόμηση της Μητρόβιτσα, αλλά και των Σέρβων της Βοσνίας. Οι Αλβανοί με ρελάνς ζητούν την αυτονόμηση του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, στα τεχνητά σύνορα με το Κόσοβο, αλλά και αυτονομία των Αλβανών του Τέτοβο στα Σκόπια.

Ισχυρές πλέον είναι και οι ελληνικές φωνές στην Βόρειο Ήπειρο που ζητούν αυτονομία, άσχετο αν στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν πως τις ακούνε. Μήπως είναι ώρα να τεθούν κάποια πραγματικά ζητήματα;

Τους ασκούς του Αιόλου, άνοιξε φυσικά η απόσχιση και η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου από την αλβανική μειονότητα της Σερβίας.

Η Σερβία επιμένοντας ακόμα και στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν την ισοπέδωσή της από τους ΝΑΤΟΪκούς βομβαρδισμούς το 1999 εξ αιτίας της σύγκρουσης στο Κόσοβο (ή Κοσσυφοπέδιο για τους Σέρβους που είναι και η ιστορική κοιτίδα τους). Και τώρα που έχει επιτέλους μπει στο δρόμο της εθνικής ανάστασης και με την στήριξη της Ρωσίας, ανέδειξε εθνοκεντρική κυβέρνηση και προχωρά με συνέπεια στο εθνικό της σχέδιο.
Με αφετηρία την αρχή ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η πλατφόρμα του Βελιγραδίου για το Κόσοβο προβλέπει τον τερματισμό του τεχνικού διαλόγου και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την Πρίστινα και θέτει ως βασική αρχή των διαπραγματεύσεων τις “συνομιλίες πακέτο”, με ταυτόχρονη κατάθεση αιτήματος αυτονομίας ή ανεξαρτητοποίησης της σερβικής περιοχής της Μητρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο.
Σύμφωνα με το σχέδιο  σχέδιο της πλατφόρμας για το Κόσοβο, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Στη νέα "Λευκή Βίβλο" της σερβικής εθνικής πολιτικής αναφέρεται ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει την αυτονομία όλων των σερβικών κοινοτήτων της επαρχίας, στο μοντέλο της Καταλονίας, αλλά και να δοθεί καθεστώς ανάλογο μ' αυτό του Βατικανού στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου