Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Επιπλέον Φορτία Φυσικού Αερίου για Κάλυψη της Ζήτησης Φέρνει η ΔΕΠΑ




Σε λογικά πλαίσια κινείται τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ΔΕΠΑ έχει δρομολογήσει την κάλυψη ενδεχόμενης αύξησης με επιπλέον φορτία φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των παραδόσεων της Gazprom.
Σήμερα τα ξημερώματα έφθασε φορτίο 115.000 κ.μ. από την αλγερινή Sonatrach, το οποίο η ΔΕΠΑ ζήτησε και παρέλαβε έξι ημέρες πριν από την αρχικά συμφωνημένη προθεσμία παράδοσης, που ήταν στις 26 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, έχει προγραμματίσει για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, δύο μήνες που παρατηρείται συνήθως το pick της ζήτησης του χειμώνα, την παραλαβή φορτίων, τόσο από τη spot αγορά, όσο και από τη Sonatrach. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθουν τρία συνολικά φορτία, δύο από τη spot αγορά και ένα από την Αλγερία. Το σύνολο των ποσοτήτων δεν είναι γνωστό προς το παρόν, καθώς βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Επίσης, άλλα τρία φορτία σχεδιάζει να φέρει και το Φεβρουάριο, αν και η ζήτηση θα κρίνει πόσα θα χρειασθούν τελικά. Υπάρχει, δηλαδή, οψιόν για ένα από τα τρία.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε η ζήτηση ηλεκτρισμού παρουσίασε ασυνήθιστα επίπεδα για την εποχή, λόγω της στροφής των καταναλωτών σε ηλεκτρικά σώματα και air condition, σε αντικατάσταση του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης, η ΔΕΠΑ είχε συμφωνήσει καταρχήν φορτίο 73.000 κ.μ. από τη spot αγορά, το οποίο, όμως, δεν παραδόθηκε ποτέ, για λόγους που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τον ιδιώτη προμηθευτή.
Η ΔΕΠΑ, εξάλλου, έχει ζητήσει από την Gazprom την ενίσχυση των παραδόσεων της, με 2 εκατ. κ.μ. επιπλέον σε ημερήσια βάση, αίτημα στο οποίο ανταποκρίνεται η τελευταία ανελλιπώς από τις 12 Δεκεμβρίου. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραδόσεις αυτές ορισμένες φορές παρουσιάζουν τεχνικό πρόβλημα, καθώς Βουλγαρία και Ρουμανία, λόγω του ψύχους τραβούν φυσικό αέριο με πίεση, οπότε επηρεάζονται οι παραδόσεις στην Ελλάδα. Οι επιπλέον παραδόσεις της Gazprom θα συνεχισθούν και μέσα στον Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμαναν στο energia αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει ζήτημα κάλυψης της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ είναι έτοιμη να καλύψει ακόμη και το pick της ζήτησης, ενώ θέμα ενεργειακού κραχ δεν τίθεται. Ωστόσο, η Δημόσια Επιχείρηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αναγκάζεται να «στεγνώνει» τα διαθέσιμα της, δεδομένης της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου