Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μπλοκάρει η επαναγορά ομολόγων – Βιάστηκε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση




Τελικώς δεν είναι και τόσο αισιόδοξα τα πράγματα με την επαναγορά ομολόγων, όσο θέλει να τα παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας. «Εμείς δεν πρόκειται να πάμε στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για απιστία μετά από αγωγές και μηνύσεις μετόχων μας και των ασφαλισμένων μας. Εάν δεν διασφαλίσουμε 100% τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία με άλλους τρόπους δεν πρόκειται να δώσουμε το πράσινο φως στο νέο κούρεμα των ομολόγων μας».Την επισήμανση αυτή κάνουν μιλώντας  στο protothema.gr ενας κορυφαίος τραπεζίτης και ένας πρόεδρος ασφαλιστικού ταμείου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας για το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου,  ως ένα από τα μέτρα για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο.
Η κυβέρνηση υπολογίζει κούρεμα για τίτλους συνολικού ύψους 62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών και funds, τα 17 δισ. ευρώ διακρατούνται από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τα 13 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 2 δισ. ευρώ από ιδιώτες που συμμετείχαν στο PSI του περασμένου Φεβρουαρίου.
Όποια τράπεζα ή ασφαλιστικό ταμείο όμως συμμετάσχει  σε αυτή την διαδικασία, μαζί με το psi+ θα χάσει το 75 έως 80% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχε μέχρι πριν από το καλοκαίρι του 2011. Και τούτο διότι το νέο hair cut πάνω στα νέα ομόλογα θα είναι στα 2/3 της  τιμής τους.
Όπως γίνεται κατανοητό, η εθελοντική συμμετοχή σε μία τέτοια διαδικασία δεν είναι καθόλου αυτονόητη, πράγμα που μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης για την οποία βιάστηκε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση. 
ΠΗΓΗ:princeoliver.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου