Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Φόρος από το πρώτο ευρώ σε εφάπαξ και αποζημιώσεις


foros-apo-to-proto-eyro-se-efapaks-kai-apozimioseis
Φόρο ακόμη και στο εφάπαξ, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου γράφουν αυτές τις ημέρες τις τελικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τη φορολογία εισοδήματος, το οποίο κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογουμένους.
Στην προσπάθεια άντλησης εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους φόρους επιστρατεύονται εισηγήσεις για καθιέρωση κλίμακας αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων από εφάπαξ, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια με την αντίστοιχη κλίμακα που προωθείται για τη φορολόγηση των ενοίκια. 
Η προτεινόμενη κλίμακα επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το όριο των 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%, στο κλιμάκιο των επόμενων 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30% και για εισοδήματα τα οποία προέρχονται είτε από εφάπαξ είτε από ενοίκια και υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής 45%. 
Με τις αλλαγές, όποιος εργαζόμενος καταφέρει να πάρει το κουτσουρεμένο με τις τελευταίες παρεμβάσεις εφάπαξ, θα πληρώνει φόρο ακόμα και 45%, ενώ σήμερα οι αποδοχές λόγω εφάπαξ είναι αφορολόγητες. 
Για παράδειγμα, έστω φορολογούμενος ο οποίος λαμβάνει εφάπαξ 20.000 ευρώ. Σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.600 ευρώ.
Αν περάσουν οι προτεινόµενες αλλαγές: 
- Φορολογούµενος ο οποίος λαµβάνει εφάπαξ 30.000 ευρώ, σήµερα δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ φόρο. Με τις αλλαγές θα οφείλει φόρο 6.600 ευρώ. 
- Φορολογούµενος ο οποίος εισπράττει εισοδήµατα από ενοίκια ύψους 5.000 ευρώ και δεν έχει άλλα εισοδήµατα, σήµερα δεν οφείλει καθόλου φόρο. Μετά τις αλλαγές θα οφείλει φόρο 500 ευρώ. 
- Φορολογούµενος ο οποίος λαµβάνει αποζηµίωση απόλυσης 60.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ ενώ σήµερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Για αποζηµίωση απόλυσης ύψους 100.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 12.600 ευρώ. 
Να σημειωθεί ότι φορολόγηση του εφάπαξ επιχείρησε να περάσει και το 2010, με την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη έπειτα από θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή. 
ΠΗΓΗ:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου