Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Κόλπος Μεξικού: Αντί για πετρέλαιο βρίσκουν βόμβες!



Μεγάλες ποσότητες βομβών και χημικών όπλων που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Κόλπο του Μεξικού μετά από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου, σύμφωνα με ωκεανογράφους του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M.
Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές ωκεανογραφίας Ουίλιαμ Μπράιαντ και Νιλ Σλόουι, εκατομμύρια κιλά βομβών και άλλων πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί παραμένουν στο βυθό του Κόλπου του Μεξικού και στα ανοιχτά τουλάχιστον άλλων 16 αμερικανικών πολιτειών, από το Νιου Τζέρσεϊ μέχρι τη Χαβάη.
Αυτό όμως δεν αποτελεί μυστικό. «Το ξέρουμε εδώ και δεκαετίες στις θαλάσσιες επιστήμες και την ωκεανογραφία», αναφέρει ο Μπράιαντ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλων χωρών έριχναν πυρομαχικά και χημικά όπλα στους ωκεανούς από το 1946 μέχρι την απαγόρευση της πρακτικής αυτής, το 1970, από την αμερικανική νομοθεσία και μία διεθνή συνθήκη, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ωστόσο πλέον κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλες ποσότητες παραμένουν στους ωκεανούς και σε ποιες ακριβώς τοποθεσίες. «Αυτές οι βόμβες αποτελούν απειλή σήμερα και κανείς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αν χημικοί παράγοντες διαχέονται στη θάλασσα, αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Αν κάποιες από αυτές μπορούν ακόμα να εκραγούν, αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα», σύμφωνα με τον Μπράιαντ
 ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου