Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη συμφωνία Μόσχας - Βελιγραδίου για φυσικό αέριο



Αίσιο τέλος είχαν οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς το Βελιγράδι. Η διακρατική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στις δυο χώρες έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2021.
Σύμφωνα με την νέα αυτή συμφωνία, η Γκαζπρόμ οφείλει ετησίως να παρέχει ετησίως στην Σερβία περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Από την πλευρά της η Σερβία, προεκιμένου να υλοποιηθεί η σύμφωνα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στη Ρωσία τις οφειλές των προηγούμενων ετων. Για τον λόγο αυτό υπήρξε διακανονισμός ο οποίος προβλέπει πως για το ρωσικό φυσικό αέριο που παρέλαβε η Σερβία από τη Ρωσία, από τον Νοέμβριο του 2000 έως και τον Ιανουάριο του 2011, θα πρέπει να καταβάλει στα ρωσίκα ταμεία 30 εκατομμύρια δολάρια και αντίστοιχα για την περίοδο 1995-2000 δέκα περίπου εκατομμύρια δολάρια.
Η εξόφληση από σερβικής πλευράς, αυτού του ποσού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014. Σχετικά με τον καθορισμό της τιμής, αλλά και τον ετήσιο όγκο -ανά χρόνιά- παράδοσης φυσικού αερίου από την Γκαζπρόμ προς της σερβική εταιρεία, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο εταιρείες αναμένεται να ολοκηρωθούν πολύ σύντομα.
 Η Σερβία μέσα σε χρόνο ρεκόρ δέθηκε στο άρμα της Μόσχας. Για την ακρίβεια μέσα σε χρόνο ρεκόρ μια μεγάλη σειρά χωρών δέθηκε στο άρμα της Μόσχας το οποίο είναι το λιγότερο εντυπωσιακό.
 Το μήνυμα είναι απλό. Ο πλανήτης έχει και πάλι δύο αφεντικα. Η διαφορά είναι ότι το προηγούμενο δύει, ενώ το άλλο ανατέλει.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου